Ghid de îngrijire a plantelor de apartament

3 iunie 2015   Casă și Grădină

Ţi s-a întâmplat vreodată să aduci o plantă la ghiveci în casă, iar după nici o lună să se ofilească şi să nu mai revină niciodată la viaţă? Află cum să le îngrijeşti astfel încât să rămână sănătoase şi să reziste cât mai mult timp.

 Ce să faci când le aduci acasă 

În serele unde sunt crescute,plantele de apartamentau parte de mult mai multă lumină şi umiditate decât le-ai putea tu oferi în casa ta. Ce ai de făcut este să le obişnuieşti treptat cu condiţiile apartamentului tău,la început dându-le un supliment de lumină artificială pe care să-l scazi cu timpul. La fel,cu umiditatea:dacă este posibil să controlezi umiditatea să fie mai mare ca de obicei,după care să o scazi treptat până la umiditatea normală.

Asigură-i suficientă lumină

Dacă nu le poţi asigura un supliment de lumină artificială,ar fi bine să alegi plante care să aibă nevoie de puţină lumină. Întreabă la magazin atunci când cumperi o plantă care sunt condiţiile ideale în care creşte planta.

Atunci când plasezi o plantă într-o zonă cu mai puţină lumină decât ar avea nevoie,ar putea ajuta ca temperatura să fie mai mică decât cea indicată de obiocei. Astfel,planta se menţine mai bine. De obicei,cel mai luminos loc este în faţa unei fereastre aflată la sud,iar cea mai întunecoasă este una cu plasată la nord. Dacă roteşti planta zilnic astfel încât să fie expusă egal la lumină,se va dezvolta normal,altfel,partea care primeşte mai multă lumină va creşte mai mult.

Care este temperatura ideală?

Temperatura potrivită pentru majoritatea plantelor de apartament este între 18 şi 24 de grade. Noaptea ar trebui să fie uşor mai scăzută decât ziua. În privinţa umidităţii aerului,plantele sunt destul de pretenţiioase:au nevoie de cel puţin 15-20%. Cel mai bine este să foloseşti un umidificator de cameră pentru a o controla. Le poţi ajuta şi pulverizându-le apă pe frunze dimineaţa.

Alege ghiveciul potrivit

Foloseşte vase care au gaură de scurgere,pentru că plantele îşi iau nutrienţii din apă şi din sol,iar dacă apa este în exces nu se vor hrăni suficient. Totodată,excesul de apă poate face rădăcina să putrezească. Ţine cont atunci când le uzi că pământul se usucă mai repede în ghivecele de lut. În acest caz,planta trebuie udată mai mult,pe când dacă o ţii într-un recipient de plastic are nevoie de mai puţină apă.

Când trebuie să le fertilizezi

Toate plantele trebuie fertilizate,dar frecvenţa cu care o faci depinde de tipul lor,dar şi de câtă lumină beneficiază,de tipul de sol şi de stadiul de dezvoltare al plantei. Celor aflate în perioada de creştere intensă (de obicei aprilie-septembrie) li se adaugă fertilizator la fiecare două luni,pe când plantele aflate în perioada de creştere vegetativă redusă (de obicei octombrie-martie) nu trebuie fertilizate deloc.

Plantele care nu au parte de foarte multă lumină au nevoie de mai puţine substanţe fertilizante. Dacă vezi că se usucă frunzele la capăt poate fi un semn că ai folosit prea mult fertilizator.

Mai multe