Ham-ciu! Ce faci dacă a răcit?

24 martie 2011   Casă și Grădină

Pe frig, prietenul tău necuvântător luptă mai greu cu bolile. Aşa că răceala poate să-i şteargă vioiciunea. Dar, cu îngrijirea potrivită, căţelul tău poate trece cu bine şi peste această încercare!

Pe aceeaşi temă:

Alege-mă! Eu sunt cel mai iubitor!

Cum îţi aperi căţeluşul de frig

Dacă micuţul tău prieten devine trist,tuşeşte,are temperatură ridicată,secreţii nazale abundente şi nu vrea să mănânce,este posibil ca răceala să-i dea bătăi de cap. Nu o ignora şi vezi ce poţi face astfel încât să se vindece cât mai repede şi să-i redai buna dispoziţie.

Alimentaţia bună sănătate aduceCât timp este răcit,scoate-ţi căţelul cât mai rar pe afară,fereşte-l de curent şi de suprafeţele umede. În tot acest timp nu este recomandat să-i faci baie. De asemenea,în această perioadă dă-i să mănânce alimente bogate în proteine şi în carbohidraţi (diferite sortimente de carne) şi cât mai multă apă,deoarece corpul lui are nevoie de ajutor ca să lupte cu boala. Când animăluţul nu mai poate rezista în casă şi simte nevoia să-şi „dezmorţească” lăbuţele,scoate-l la plimbare,dar după ce te întorci curăţă-i imediat blăniţa cu un prosop,pentru a se usca cât mai repede.

În cazul în care patrupedul are febră mare,dificultăţi când respiră şi nu vrea nici în ruptul capul să guste ceva,este bine să te duci cu el la un veterinar. În circa 95% din cazuri,reţetele unui specialist dau rezultate bune şi ajută corpul lui să lupte împotriva durerii. Pe lângă medicamente,laptele,untul şi mierea pot face adevărate minuni atunci când tusea,strănutul şi răguşeala nu-i mai dau pace căţelului. Amestecă laptele cu mierea,adaugă puţin unt şi dă-i animăluţului să mănânce când tuşeşte. Lactatele îl vor ajuta să reziste mai bine în faţa bolii.

Când simptomele bolii persistă mai mult de trei săptămâni,deşi animăluţul a urmat un tratament împotriva răcelii,este posibil ca el să aibă gripă canină. În această situaţie,vitamina E nu este recomandată doar ca tratament antirid pentru faţa ta,ci îi face bine şi micului „suferind”. Fă-i masaj pe gât şi pe burtă cu ulei care să conţină această vitamină sau dă-i-o sub formă de capsule,pentru a-i creşte imunitatea. În magazinele cu produse pentru căţei poţi găsi,la preţuri până în 20 de lei,şi alte vitamine care să-i întărească organismul în faţa bolii. Pentru a nu refuza să le înghită,le poţi dizolva în mâncarea lui preferată.

Bine de ştiut!

Dacă trebuie să-i dai căţelului medicamente lichide,nu i le „vărsa” direct pe gât,pentru că-i ajung în căile respiratorii şi se poate sufoca. Poţi să i le administrezi cu ajutorul unei linguriţe,cu pipeta sau cu o seringă fără ac,între buze şi gingie.

Mai multe