Hamsterii pitici

24 martie 2011   Casă și Grădină

Sunt diferiţi ca mărime şi temperament de celelalte rase de hamsteri. Sunt drăgălaşi,ca nişte jucării mici de pluş şi nu sunt greu de îngrijit.

„Piticii” sunt mult mai mici decât hamsterii aurii sau sirieni,masculii adulţi ajungând la 8 cm. Sunt animale cărora le place să trăiască în grupuri,de aceea este recomandat să iei cel puţin o pereche. Jucăuşi şi gălăgioşi,le place să se bată în joacă şi să chiţăie zgomotos.

Căsuţa potrivită

Fiind atât de mici,se pot strecuta uşor printre gratiile cuştilor obişnuite,de aceea să cauţi un model cu gratiile foarte dese,sau poţi folosi un acvariu pe care să-l acoperi cu plasă de sârmă. Pe jos se va aşterne rumeguş sau talaş. Culcuşul se va facedin fân,hârtie igienică sau şerveţele. Ca „mobilier”,hamsterii apreciază borcanele şi tuburile de carton,prin care se pot ascunde.

Ce mănâncă

În magazinele de specialitate se găsesc amestecuri de seminţe la care poţi adăuga nuci,seminţe de floarea-soarelui şi biscuţi pentru câini. De două-trei ori pe săptămână le poţi da şi fructe. Asigură-te că au permanent apă proaspătă.

Înmulţire

Am spus că sunt animale cărora nu le place să stea singure,dar mare grijă pentru că se înmulţesc cu repeziciune. Hamsterii sunt apţi de reproducere de la vârsta de 30 de zile,fac între 2 şi 10 pui iar perioada de gestaţie este de circa 21 de zile. Din păcate,media de viaţă este de doar 24-36 de luni. Este recomandat să nu separi perechile,deoarece după ce îi vei pune din nou împreună,s-ar puteasă se bată.

Mai multe