Ierburi aromatice care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie
Ierburile aromatice dau mâncării un gust aparte, adăugând subtil straturi de aromă, care evidenţiază alte ingredientele. Pătrunjelul, busuiocul, mărarul, oregano, cimbru, rozmarin, toate sunt în general tocate şi adăugate la sfârşit în mâncare pentru a maximiza impactul lor de aromă. Însă aroma plantelor poate varia foarte mult de la sezon la sezon, fiind recomandat să guşti înainte de a pune prea mult.
Iată care sunt cele mai ierburi aromatice care nu trebuie să lipsească din bucătăria ta:
Busuiocul
Busuiocul nu lipseşte din foarte multe bucătării din întreaga lume, care esre folosit pentru prepararea a diversite sosuri, salate şi face pereche bună cu roşiile. De asemnea, poate fi folosit cu mozzarella, ulei de măsline şi feta. Mai mult, busuiocul poate fi folosit pe orice tip de carne sau fructe de mare. Busuiocul asiatic are o aromă mai distinctă şi este adesea folosit în paste, supe şi sosoul curry.
Pătrunjelul
Pătrunjelul este una dintre cele mai comune şi versatile plante folosite în gătit. Are o aromă piperată, care completează alte condimente. Pătrunjelul este cel mai adesea folosit în salate, sosuri şi presărat peste feluri de mâncare la sfârşit. Pătrunjelul are un nivel ridicat de antioxidanţi, inclusiv vitamina A şi vitamina C.
Menta
Menta este o altă plantă comună asociată cu dulciuri, având o proprietate de răcorire. Menta proaspătă este perfectă pentru salatele de vară şi poate fi adăugată în sosuri şi ceaiuri. În plus, menta este o importantă plantă care îmbunătăţeşte digestia şi calmează stomacul în caz de indigestie sau inflamaţie. când te supără stomacul, bea o ceaşcă de ceai de mentă cu puţin suc de lămâie.
Rozmarinul
Rozmarinul are un gust picant şi se foloseşte în formă proaspătă sau uscată în gătit, fiind una dintre cele mai aromate ierburile. Rozmarinul are beneficii suplimentare de stimulare a memoriei, ameliorarea stării de spirit şi a stresului, stimularea imunităţii, calmarea stomacului, împrospătarea respiraţiei, stimularea fluxului sanguin, ameliorarea durerii.
Cimbrul
Cimbru poate fi asociat cu legume, peşte, carne de pasăre şi de porc. Beneficiile cimbrului sunt imense; florile, frunzele şi uleiul de cimbru au fost folosite de-a lungul timpului pentru a trata diaree, durerea de stomac, artrita, durerea în gât, tusea, bronşita, flatulenţa. Cimbru este, de asemenea, bogat în vitaminele A şi C, ameliorând simptomele răcelii şi gripei. Plus că este o sursă bună de cupru, fibre, fier şi mangan.
Oregano
Oregano este o altă planta care se foloseşte mai ales în paste, pizza şi alte feluri de mâncare italieneşti. Grecii au folosit foarte mult oregano în salate, deoarece este o plantă care are multe beneficii pentru sănătate; furnizează antioxidanţi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, conţine proprietăţi antiinflamatorii şi are proprietăţi de combatere a cancerului.
Credit foto: www.homyden.com