Îmbunătăţeşte sănătatea oaselor cu alimente bogate în calciu
Mineralul esenţial pentru sănătatea oaselor este calciul. Dar acest mineral are nevoie de vitamina D pentru a putea fi asimilat de organism. Aşadar, include în dietă alimentele care conţin o cantitate importantă de minerale şi astfel vor fi prevenite afecţiunile osoase.
Alimentele care sunt sursă bogată de calciu includ:
Ou
Pe lângă vitamine şi minerale, oul mai conţine şi aminoacizi. Albuşul este sursă bogată de calciu, un mineral esenţial pentru menţinerea sănătăţii oaselor. Include oul în alimentaţie, măcar de două-trei ori pe săptămână.
Spanac
Această legumă verde este sursă bogată de antioxidanţi şi calciu. 100 de grame de spanac proaspăt (3 ceşti) are 210 mg calciu. Dar cantitatea scade atunci când spanacul este gătit. Cea mai bună modalitate prin care te poţi bucura de toate substanţele nutritive care se găsesc în spanac este să-l incluzi în smoothie-uri şi salate.
Ulei de peşte
Uleiul de peşte este un produs complet – conţine calciu şi vitamina D - şi ideal pentru menţinerea sănătăţii sistemului osos. Aceste substanţe nutritive sunt esenţiale pentru conservarea densităţii oaselor şi prevenirea deteriorării ligamentelor şi tendoanelor. Pe de altă parte, peştele este cea mai importantă sursă de acizi graşi Omega-3, Aceste grăsimi sănătoase combat inflamaţia şi îmbătrânirea prematură. Cele mai bune soiuri de peşte sunt: sardinele, somonul, heringul, codul şi tonul.
Ceapă
Ceapa este o legumă cu foarte puţine calorii, şi a fost utilizată de-a lungul timpului pentru prevenirea mai multor afecţiuni. Ceapa conţine vitamine, aminoacizi şi minerale. În plus, calciul împreună cu antioxidanţii previn deteriorarea prematură a oaselor, reducând riscul osteoporozei.
Brânză
Toate produsele lactate sunt sursă bogată de calciu. Acest mineral contribuie la îmbunătăţirea sistemului osos şi previne afecţiunile articulare. Dar nu este recomandat să mănânci brânză în cantităţi mari, din cauză că are multe calorii şi grăsimi.
Iaurt
Iaurtul natural conţine o cantitate mare de vitamina D şi calciu. Aceste două substanţe nutritive sunt esenţiale pentru sănătatea oaselor. O porţie de iaurt natural are 30% din doza zilnică recomandată de calciu.
Credit foto: www.humanitas.net