Îngrijire yucca şi dracaena. Ghid despre superbele plante tropicale

19 ianuarie 2015   Casă și Grădină

Îngrijire yucca şi dracaena. Se numără printre cele mai îndrăgite plante de apartament, care îţi pot transforma locuinţa într-una caldă şi primitoare. Originare din ţări tropicale, yucca şi dracaena nu sunt pretenţioase şi se adaptează cu bine climei de la noi din ţară.

Îngrijire Yucca, planta de dimensiuni mari

Are nevoie de mult spaţiu pentru a se dezvolta,întrucât poate ajunge să măsoare 1,8 metri în înălţime. Plantaare tulpina lemnoasă şi frunze asemănătoare palmierului,aspre şi rigide,în care te poţi tăia,dacă nu eşti atentă.

Iubeşte razele soarelui

Pentru că este o plantă exotică,yucca are nevoie de multă lumină pentru a creşte,altfel frunzele i se îngălbenesc. Ai totuşi grijă să nu o aşezi în bătaia soarelui. Pe timp de vară poţi lăsa ghiveciul afară pe balcon,iar când e foarte cald este indicat să-i uzi frunzele. Iarna trebuie s-o protejezi de frig şi să o uzi mai rar. Dacă observi că frunzele şi-au schimbat aspectul este posibil să fie din cauza lipsei luminii sau a udării în exces.

Info:Pentru a face flori,yucca trebuie plantată în grădină.

Îngrijire yucca - Are nevoie de pământ fertil

Yucca este o plantă ce creşte dacă este udată cu moderaţie şi dacă solul în care este plantată este fertil. Acesta trebuie să conţină pământ de grădină,nisip,iar la bază pietriş,pentru un bun drenaj.

La începutul primăverii este recomandat să-i schimbi ghiveciul,până când tulpina ajunge să măsoare 40 de cm în diametru. Tot în această perioadă este potrivit să o înmulţeşti. Taie o rozetă de frunze,las-o în apă 4 săptămâni,după care planteaz-o într-un recipient cu nisip şi turbă,peste care aplică o folie de plastic,găurită din loc în loc. Replanteaz-o într-un ghiveci mare,primăvara.

Îngrijire dracaena. Ideală pentru spaţii mici

O altă plantă asemănătoare palmierului este dracaena. Aceasta poate să ajungă să măsoare 120-130 de cm şi se poate dezvolta în spaţii mici,cu semiumbră,fiind ideală pentru apartament sau birou. În schimb,trebuie udată foarte des cu apă de ploaie. Ai grijă să nu o uzi în exces,pentru ca rădăcinile să nu putrezească. Planta trebuie lăsată într-o încăpere cu umiditate,deoarece aerul uscat face rău frunzelor. Poţi chiar să-i ştergi,din când în când,frunzele cu o pânză umedă sau să le stropeşti cu apă.

Fereşte-o de dăunători

Toaletarea plantei se face doar primăvara,când trebuie să-i modelezi forma şi să aplici cărbune vegetal pisat pe locurile tăiate,pentru ca în acea zonă să apară noi frunze.

Dacă ai observant prezenţa unor pete lucioase şi lipicioase pe frunze,este posibil ca planta să fie atacată de afide (păduchi mici de diverse culori) ori de păianjenul roşu. Poţi să scapi de aceşti dăunători cu insecticide.

Mai multe