Inul, delicateţe de azur

2 octombrie 2016   Casă și Grădină

Florile de in sunt o adevărată încântare pentru ochi, datorită culorii speciale: albastru de azur. În India şi în Egiptul Antic se cultivă de circa 5. 000 de ani, ca plantă textilă, dar şi pentru obţinerea uleiului de in

În Egipt,hainele confecţionate din pânză de in erau purtate de faraoni,unele dintre ţesături fiind brodate cu fir de aur.

Regele francilor,Carol cel Mare era de-a dreptul încântat de proprietăţile seminţelor de in şi cât le cerea supuşilor săi să le mănânce. Chiar şi denumirea ştiinţifică a plantei,Linum usitatissimum,ne duce cu gândul la virtuţile sale,căci înseamnă „cel mai folositor“.Îl poţi planta în grădină

Este o plantă erbacee anuală şi înfloreşte din iunie şi până în august. Seminţele se plantează primăvara,când trece pericolul îngheţului. Are nevoie de un sol bine drenat şi se dezvoltă armonios în locurile aflate în bătaia directă a soarelui.

Culturi de in,atât pentru fibră,cât şi pentru ulei,se întâlnesc în prezent şi în ţara noastră,în zonele de deal şi de munte. Seminţele plantei se folosesc în scop medicinal.

Mai multe