Iodul: un mineral esenţial

30 ianuarie 2016   Casă și Grădină

Iodul este fundamental pentru corpul tău. De fapt, potrivit unor studii, mulţi oameni au carenţă de acest mineral, deoarece organismul nu-l sintetizează şi trebuie să fie introdus direct în dietă.

Problema constă în faptul că există foarte puţin iod în alimente,cu excepţia alimentelor cărora li se adaugă iod special pentru asta,cum este cazul sării iodate. Dar,în general,cea mai mare parte de iod se găseşte în ocean,mai ales în alge.

Acest mineral esenţial pentru organismul uman este absorbit în tractul intestinal şi este transportat în fluxul de sânge la  glandele tiroide,pentru a produce hormoni. Un nivel bun de iod te ajută să arzi grăsimile şi să previi problemele de tiroidă,de exemplu. 

Beneficiile iodului

Este imperativ necesar să ai un bun nivel de iod,pentru a menţine hormonul tiroidian sau tiroxina în echilibru. Acest hormon previne hipertiroidismul.

Acesta permite buna funcţionare a metabolismului,cum ar fi creşterea la copii şi buna funcţionare a sistemului nervos. De asemenea,este esenţial pentru sintetizarea carbohidraţilor şi a colesterolului.

Iodul oferă energie şi este important pentru sănătatea celulelor. Mai mult,el are rol în arderea excesului de grăsime.

Datorită iodului,unghiile,părul şi dinţii tăi vor fi mai puternici şi sănătoşi.

Pentru uz extern,acesta se foloseşte la dezinfectarea rănilor.

Simptome ale deficitului de iod

Cu un nivel scăzut de iod în organism,pot apărea următoarele simptome:hipertiroidism,tendinţa de a te simţi rece,oboseală,dureri articulare,insomnie,piele uscată şi păr deshidratat,constipaţie,cretinism (o boală frecventă la copii,manifestată printr-o creştere fizică şi mentală redusă).

Unde se găseşte iodul?

Marea este o comoară naturală de iod,de aceea consumul de peşte sau fructe de mare este recomandat de cel puţin trei ori pe săptămână. Acestea conţin vitamine,cum ar fi uimitorul complexul B,vitaminele A,D,E şi acizi graşi,cum ar fi Omega 3, care sunt foarte buni pentru sănătatea ta. Asta pe lângă iod.

Ar fi minunat dacă mănânci somon,hering,creveţi,cod şi midii.

Pe de altă parte,dacă nu îţi plac fructele de mare,poţi consuma alge. Ele sunt o sursă incredibilă de iod şi ar fi indicat să le incluzi în dieta ta din când în când. Pe lângă algele marine,ceapa,sfecla,spanacul,castraveţii,fasolea verde şi usturoiul  sunt recomandate. Ele sunt bogate în iod,dar au şi proprietăţi antibacteriene.

Unele tipuri de brânză sunt,de asemenea,foarte bune ca sursă de iod. De exemplu, brânză Cheddar: dacă mănânci 100 de grame,vei primi 39 de mg. de iod. 

Mai multe