Îţi fixezi ceasul după ele
Ai observat vreodată cum florile din grădină îşi deschid petalele de parcă ar avea un program bine stabilit? Unele înfloresc dimineaţa devreme, în timp ce altele aşteaptă orele după-amiezei pentru a se trezi la viaţă. Există şi plante care „dorm“ în timpul zilei şi ne bucură cu parfumul lor încântător în nopţile de vară.
Zorelele sunt foarte matinale
Aceste flori din familia Convolvulaceaese mai numesc şi „norele“. Zorelele înfloresc la primele ore ale dimineţii şi se închid în timpul nopţii. Au flori mari,în formă de pâlnie,şi preferă solurile însorite,umede,calcaroase. Se numără printre cele mai răspândite plante căţărătoare şi ajung chiar la o înălţime de doi-trei metri.
Lalelele se deschid în lumina soarelui
Aduc multă culoare în grădinile din ţara noastră,de aceea lalelele (Tulipa) sunt foarte apreciate şi se găsesc în diferite soiuri. Aceste flori îşi deschid petalele dimineaţa,după-amiaza târziu încep să le retragă,iar noaptea se închid complet. Bulbii de lalea se plantează,de obicei,la sfârşitul verii sau toamna,în soluri bine drenate,la o adâncime de 10 – 20 cm,în funcţie de soi.
Regina nopţii „doarme“ ziua
Nicotiana alataeste o plantă ornamentală des întâlnită la noi. Regina nopţii înfloreşte la sfârşitul verii,spre toamnă. Adoră soarele,dar şi zonele parţial umbrite şi are nevoie să fie udată cu regularitate.
Se înmulţeşte prin seminţe,iar florile sale,care pot fi de culoare albă,galbenă,roşie,roz sau purpurie,ies în evidenţă în ciuda frunzelor lungi,cu marginile uşor ondulate. Planta înfloreşte seara,iar florile sunt deschise pe toată perioada nopţii,emanând un parfum dulceag şi puternic.
Floarea de la ora patru dă ora exactă
Mirabilis jalapasau Minunea de Peru are flori deosebit de frumoase şi colorate. Englezii numesc această plantă perenă „floarea de la ora patru“,dar la noi i se spune „barba împăratului“. Înfloreşte primăvara şi în lunile de vară. Florile de Mirabilis jalapapot fi roşii,galbene,roz,albastre sau albe. Planta are nevoie de expunere completă la soare pentru a creşte şi începe să înflorească la ora 16 – de aici şi numele ei. Florile sale rămân deschise în timpul nopţii şi se închid dimineaţa.
Luminiţa nopţii se ofileşte dimineaţa
Numită şi primula de seară,luminiţa nopţii (Oenothera biennis) aparţine genului Oenothera. Florile sunt galbene şi se deschid seara,cu puţin înainte de căderea nopţii. Ele sunt polenizate de insecte pe timpul nopţii şi stau deschise până a doua zi. Florile pot fi albe,roz şi roşii şi se ofilesc dimineaţa,dar la apus apar altele noi.