Leandrul: adieri mediteraneene la tine acasă

5 iulie 2015   Casă și Grădină

Ştiam că arbustul veşnic verde, care îmbrăca intrarea spre casa mătuşii mele, se numeşte leandru şi, când mergeam în vizită, nu aveam voie să pun mâna pe el.

Întotdeauna am crezut că asta se întâmpla fiindcă ruda mea era mai severă. Aveau să treacă ani ca să aflu că leandrul este o plantă periculoasă...

Într-adevăr,leandrul este una dintre cele mai toxice plante,deoarece conţine substanţe periculoase pentru organismul uman. Dar nu numai,căci şi animalele de companie se pot otrăvi dacă,accidental,mănâncă frunzele arbustului. Intoxicarea cu leandru la copii este deosebit de gravă,ingerarea unei singure frunze putând să fie chiar fatală.   

Nu este pretenţios

Ne-am putea întreba,pe bună dreptate,de ce-l mai ţinem pe lângă case şi îl plantăm în grădini dacă este toxic. Răspunsul este simplu:pentru că este deosebit de frumos. Arbustul este originar din Maroc şi foarte răspândit în zona Mării Mediterane şi în sudul Asiei,mai ales în China. În regiunile de origine,arbustul poate să ajungă până la 4 m. Grecia este unul din locurile care se potriveşte cel mai bine cu parfumul discret şi coloritul pastelat al florilor de leandru. Căsuţele de piatră de-acolo,presărate pe dealuri,printre tufe de leandru,privind spre mare,sunt tabloul pe care îl păstrezi în minte toată viaţa. Peste tot în lume,cei cărora le plac aceste plante le pot cultiva cu succes în apartamente,căci ele se adaptează relativ uşor în aceste condiţii. Poate să înflorească tot timpul anului,dar se recomandă totuşi ca iarna să fie ţinut în încăperi cu temperaturi de 5-10oC şi bine luminate.

Mare iubitor de soare şi apă

Pentru ca să crească bine – leandrul cultivat în grădină poate ajunge la 2 m – trebuie aşezat într-un loc însorit,unde să se poată răsfăţa la lumină şi căldură molcomă. Planta are nevoie de pământ combinat cu nisip pentru ca apa să fie bine drenată şi să nu băltească. Vara trebuie udat frecvent astfel încât pământul să nu se usuce. Primăvara şi toamna,udările se fac mai rar şi se lasă solul să se usuce. Iarna,leandrul are nevoie să fie udat la două săptămâni,nu mai mult. Înmulţirea se poate face prin butăşire sau prin marcotaj,începând din luna mai şi până la sfârşitul lunii august.

Iarna,leandrul nu rezistă la o temperatură mai mică de 2-4

C.

Ştiai că… leandrul rămâne toxic şi după uscare? Până şi fumul produs de arderea leandrului,dacă este inhalat,poate crea probleme serioase de sănătate.

Credit foto:www.gradina-online.ro

Mai multe