Leandrul, un arbust de pe tărâmuri calde

24 martie 2011   Casă și Grădină

Plantă ornamentală originară din bazinul Mării Mediterane, leandrul este o adevărată desfătare pentru casa ta. El poate să ţină iarna de urât unei sufragerii spaţioase şi să-ţi înfrumuseţeze balconul începând din primăvară şi până toamna târziu.

Pe aceeaşi temă:

Sfaturi de îngrijire a plantelor în sezonul rece

Cum să creşti un copăcel cu bani

Eternul copac cu floriNu este greu să recunoşti leandrul. În afară de faptul că este un arbust cu frunze înguste şi elegante,îi poţi admira florile intens colorate,de la alb până la roşu,dispuse la capătul lăstarilor. Frunzele sunt alungite,precum cele de salcie şi de măslin,de un verde intens. În regiunile de origine,arbustul poate atinge chiar şi patru metri înălţime,dar în ghiveci nu depăşeşte doi metri.

Are nevoie de căldură

Pentru a se dezvolta cât mai bine,leandrul are nevoie de aceleaşi condiţii ca în zona din care provine,adică de foarte mult soare,dar şi de umiditate. În timpul iernii,el poate fi ţinut la o temperatură de 8-10 grade Celsius,într-o încăpere luminoasă. Face flori tot timpul anului,dar de obicei iarna intră într-o stare de repaus din cauza condiţiilor de viaţă vitrege. Pentru a-l ajuta să înflorească mai repede,în luna martie îl poţi pune într-o cameră cu temperatură normală,adică 20 grade Celsius.

Îi place să fie udat des

Leandrul face faţă cu brio umidităţii scăzute din aer,dar nu suportă lipsa apei de la rădăcină,mai ales dacă se află în perioada de creştere sau de înflorire. Aşa că dacă are solul uscat este bine să-l uzi din abundenţă,deoarece în caz contrar va pierde din frunze şi din flori. Planta nu necesită un anumit tip de sol,dar este indicat ca în fiecare an să-i fie schimbat pământul de la suprafaţa ghiveciului. De asemenea,leandrul se pune într-un alt recipient numai dacă ghiveciul în care se află este invadat de rădăcini şi nu permite dezvoltarea armonioasă a plantei.

Variaţiile de temperatură aduc dăunători

În mod normal,leandrul este uşor de întreţinut şi nu necesită îngrijiri speciale.Cu toate acestea,în cazul unor variaţii mari de temperatură,poate fi atacat de dăunători. Pentru a preîntâmpina acest lucru,frunzele trebuie verificate cu grijă ca să iei măsurile necesare din timp. În caz de apariţie a bolilor,va trebui să chemi un specialist care îţi va recomanda la faţa locului ce să faci.

Mai multe