Meditaţia reduce riscul de atac de cord

27 octombrie 2017   Casă și Grădină

Meditaţia a devenit foarte populară în ultimii ani. Această practică ajută foarte mult – de la combaterea stresului la prevenirea unui posibil atac de cord - beneficiile sunt nenumărate. Acordă-ţi cel puţin 15-30 de minute pe zi pentru a te elibera de tot şi pentru a intra într-o meditaţie profundă.

Iată care sunt principalele beneficii ale meditaţiei:

Îmbunătăţeşti nivelul de concentrare şi memorare

Potrivit unui studiu publicat în „Emotion”, atenţia, o practică meditativă care îţi cere să stai liniştită pentru câteva minute, concentrându-te asupra respiraţiei, este foarte eficientă pentru îmbunătăţirea memoriei şi concentraţiei. 12 minute de meditaţie (pe zi) oferă rezultate impresionante.

Este mai bună decât analgezicele

Un tip particular de meditaţie numit Zen – forma de meditaţie pe care călugării budiştii o practică foarte des – are efect asupra zonei din creier care se ocupă cu combaterea durerii şi sensibilizării. Este similar cu meditaţia mindfulness, doar că trebuie să te concentrezi asupra respiraţiei şi a posturii în timp ce te îndepărtezi de toate gândurile.  

Are efect asupra stării de dispoziţie

Studiile au arătat că mediaţia poate ajuta oamenii care se confruntă cu depresia - ei sunt învăţaţi să îndepărteze gândurile negative şi să se concentreze asupra gândurilor pozitive -, anxietatea şi oboseala. În plus, cercetătorii din Wisconsin au descoperit că persoanele care meditează au mai multă activitate electrică în cortexul prefrontal stâng al creierului – o zonă asociată cu starea de spirit pozitivă.

Previne afecţiunile cardiovasculare

Atât Zen, cât şi Transcendental (când îţi laşi mintea liberă şi ”transcendezi” prezentul repetând mereu o mantră), meditaţia este eficientă pentru combaterea stresului, astfel încât sistemul cardiovascular va beneficia de orice practică care are efect asupra stresului. Zen ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi a respiraţiei, ajutând la contractarea stresului şi a anxietăţii. Şi meditaţia transcendentală are efecte pozitive asupra sănătăţii inimii. S-a demonstrat că meditaţia poate scade riscul de atac de cord şi cu 50%.

Mai multe