Mucegaiul cucereşte cameră după cameră? Testează soluţiile cu oţet, bicarbonat şi ulei esenţial de arbore de ceai
Se ascunde în toate colţurile casei, mai ales în zonele întunecate, calde şi umede, care de multe ori sunt ascunse privirii. Este mucegaiul, format din spori care pot provoca alergii sau chiar agrava probleme de sănătate, precum astmul.
Sporii de mucegai pătrund în casă prin aer, sisteme de încălzire şi ventilaţie. Bucătăria, baia şi balconul sunt zonele unde apare cel mai des mucegaiul, aici fiind de obicei umezeală.
Diferenţele mari de temperatură între interior şi exterior, izolarea incorectă a pereţilor, precum şi infiltraţiile determină apariţia mucegaiului şi în celelalte camere. În mediu propice, mucegaiul îşi poate dubla suprafaţa de extindere în doar 48 de ore. Există însă soluţii care-l pot ţine la distanţă şi preveni răspândirea lui.
Oţetul, unul dintre inamicii mucegaiului
Oţetul de vin alb are o consistenţă acidă, având efect de curăţare, proprietăţi dezinfectante şi odorizante. Poate distruge 82% din speciile de spori, inclusiv cei de mucegai negru, atât pe suprafeţele poroase, cât şi pe cele neporoase. Poate fi utilizat aproape pe toate tipurile de suprafeţe, iar mirosul său înţepător dispare în câteva ore.
Mod de utilizare: umple pe trei sferturi o sticlă cu pulverizator cu oţet şi toarnă apă până o umpli. Evită să adaugi multă apă, deoarece oţetul are 20% acid acetic, iar apa în exces îl va dilua. Agită sticla şi pulverizează pe suprafeţele cu mucegai, apoi lasă o oră să acţioneze. Şterge apoi suprafaţa cu un prosop curat, îmbibat cu apă şi lasă suprafaţa să se usuce. Repetă acţiunea până peretele rămâne curat.
Bicarbonatul de sodiu absoarbe umiditatea
Pe lângă înlăturarea mirosurilor neplăcute din frigider, bicarbonatul de sodiu are multiple utilizări, inclusiv înlăturarea mucegaiului. Acesta absoarbe şi umiditatea din aer, ceea ce previne şi formarea de noi mucegai.
pune o lingură cu vârf de bicarbonat într-o sticlă de 500 de ml cu apă. Agită bine până când se dizolvă bicarbonatul şi pulverizează pe suprafeţele cu mucegai. Şterge apoi suprafaţa cu un burete abraziv, apoi spală din nou suprafaţa cu apă curată. La final, pulverizează soluţie cu bicarbonat şi lasă să se usuce. Dacă mucegaiul se întinde pe o suprafaţă mai mare şi nu a putut fi îndepărtat în totalitate cu soluţia simplă, poţi prepara o soluţie mai concentrată. Amestecă două părţi de bicarbonat de sodiu cu o parte de oţet de vin alb şi o parte de apă. Întinde pasta obţinută peste suprafaţa cu mucegai şi las-o să se usuce, apoi şterge-o cu un burete şi curăţă peretele cu un prosop curat înmuiat în apă.
Uleiul esenţial din arbore de ceai are rol antiseptic
Este un element esenţial în aromoterapie, precum şi un truc mai puţin cunoscut pentru înlăturarea mucegaiului. Uleiul esenţial din arbore de ceai are rol antiseptic şi odorizant, fiind şi un bun fungicid natural.
: amestecă o linguriţă de ulei esenţial din arbore de ceai în 500 ml apă, agită şi pulverizează pe suprafeţele afectate. Lasă soluţia să acţioneze timp de o oră, apoi şterge cu un prosop uscat curat. Ai grijă să porţi mănuşi!
Citeşte articolul în întregime în revista „Click! pentru femei‟, ediţia nr. 23.