Narcisele, reginele primăverii

14 aprilie 2011   Casă și Grădină

Primăvara, mai mult ca în orice anotimp, te bucuri din plin de gingăşia şi de parfumul florilor. De aceea, îţi sugerăm câteva soiuri de narcise uşor de întreţinut.

„Ghiocelul galben” – cum mai este denumită popular narcisa – este o plantă destul de rezistentă,având în vedere că bulbii se păstrează în pământ la temperaturi mai joase de -5 grade Celsius.

În plus,narcisele cresc cu uşurinţă nu numai în grădini,ci şi în jardiniere sau în ghivece. Există 26 de soiuri de bază,diferite ca nuanţă şi ca formă a petalelor,din care ţi le prezentăm pe cele mai frumoase.Tahiti,soiul cu parfum dulce

Narcisa de Tahiti încântă prin aspectul exotic şi parfumul dulce,destul de persistent. Chiar dacă pare o floare fragilă,acest soi este destul de rezistent la paraziţi. Mai mult,creşte fără probleme şi în preajma altor plante (zambile,lalele).

Fortissimo,cea mai longevivă

Soiul „Fortissimo” este uşor de îngrijit,dacă ţii cont că nu-i plac diferenţele bruşte de temperatură. Bulbii ei sunt destul de prolifici,încolţesc fără probleme în jur de trei-patru primăveri.

Un soi preţios

Specială prin coloritul petalelor din centru,narcisele „Haine de prinţesă” încântă privirile oricui. Ele trebuie plantate în locuri mai puţin expuse (vântul puternic le poate doborî tijele firave). În jardiniere cresc mai uşor,dacă sunt aşezate în locuri cu multă lumină.

Pitice,cu multe petale

Soiul „Elegance” surprinde prin aspectul inedit (asemănător freziei) şi a tipului de creştere:pe o tijă pot înflori mai mulţi boboci.

Narcisele pitice se dezvoltă cu uşurinţă în ghivecele de lut (sunt mai aerisite şi nu reţin umezeala),în pământ amestecat cu mraniţă (îngrăşământ obţinut din frunze descompuse),pe care-l poţi cumpăra de la florărie.

Bine de ştiut:cresc uşor,fără fertilizatori

Indiferent de specie,ele cresc în soluri bine drenate,argilo-nisipoase. În plus,este bine de ştiut că narcisele pălesc dacă sunt udate în exces sau dacă sunt fertilizate cu îngrăşăminte mineralizante (acestea macerează bulbul,făcând planta să îngălbenească şi să se usuce).

O legendă spune că…

… Narcissus era un prinţ înzestrat să rămână tânăr toată viaţa,cu o singură condiţie:să nu-şi vadă niciodată chipul.

Cu toate astea,blestemul se abate asupra lui după ce refuză dragostea unei frumoase nimfe (zeiţă ocrotitoare a pădurilor,munţilor şi a apelor).

Astfel,într-o noapte,nimfa îi pregăteşte o vrajă şi-l atrage la marginea unui lac,pentru a-l face să-şi vadă refllexia. Atunci Narcissus a împietrit,iar în urma înecului,deasupra apei a răsărit o narcisă.

Mai multe