Nu mai cumpăra parfumuri de cameră! 5 reţete de odorizante homemade din ingrediente naturale

22 aprilie 2021   Casă și Grădină

În acest anotimp magic, dedici mai mult timp locuinţei tale, pe care o vrei la fel de proaspătă precum sezonul în care ne aflăm. Şi cui nu i-ar plăcea să se trezească îmbiat de toate acele arome cu care ne încântă natura trezită la viaţa? Cum ai putea să capturezi tot acest parfum în interiorul casei?

Iată cât de simplu este să-ţi creezi propriul tău odorizant natural de cameră şi să renunţi la cele artificiale, din comerţ! Vei respira nu doar un aer mai sănătos, ci şi înmiresmat.

Agaţă în camera de baie o coroniţă făcută dintr-o ramură de copac sau arbust proaspăt înfrunzit, precum salcâmul. Aburii care inundă încăperea după ce faci duş vor intensifica parfumul de frunze proaspete. 

Spray cu lavandă făcut în casă

Pentru a evita orice substanţă artificială împrăştiată în aerul pe care-l respiri în casă, îţi poţi prepara tu propria esenţă cu aromă de lavandă, pe care s-o foloseşti chiar şi pe textile. Ai nevoie de un ulei esenţial de lavandă 100% pur, fără adaosuri precum parfum şi alte substanţe sintetice, un lichid mai diluat precum votca (inodor) şi apă. Combină într-un borcan două linguri de votcă cu zece picături de ulei esenţial de lavandă, pentru ca ultimul să se dilueze mai bine atunci când adaugi apa. Adaugă şase linguri de apă, pune capacul borcanului şi agită bine amestecul, timp de 20 de secunde. Toarnă soluţia rezultată într-un recipient cu pulverizator (refolosit sau cumpărat de la magazin) şi foloseşte-o după plac!

Potpourri cu lime şi cocos

Sunt două ingrediente care formează împreună un parfum tropical superb, potrivit pentru zilele mai călduroase de primăvară, când temperaturile le rivalizează pe cele ale verii. Cum se face acest potpourri delicios? Umple cu apă ¾ din volumul unei crătiţi mici, adaugă o lămâie verde feliată şi o lingură de extract de nucă de cocos, apoi adu conţinutul la fierbere. Toarnă esenţa rezultată în boluri aşezate în locuri strategice din casă şi bucură-te de mireasma care învăluie treptat încăperea.

Odorizant cu zaţ de cafea

Cafeaua măcinată are o capacitate incredibilă de a absoarbe mirosurile nedorite din casă, fără a face ca întrega locuinţă să miroasă a cafea, deşi acesta nu este neapărat un miros neplăcut. După ce îţi bei cafeaua, lasă zaţul să se usuce, pentru a evita apariţia mucegaiului dacă îl foloseşti ca odorizant. Apoi, transferă-l într-un castron mic şi aşază-l în camera pe care vrei s-o împrospătezi. Atât de simplu şi eficient!

Parfum subtil dulce-acrişor

Dacă preferi un odorizant de cameră cu o notă dulce, acesta este pentru tine şi poate fi creat cu ingrediente pe care le ai, deja, în bucătărie: apă şi extract de vanilie. Amestecul se realizează cât se poate de simplu şi ai nevoie de următoarele ingrediente: 150 ml de apă, trei linguri de extract de vanilie, puţină zeamă de lămâie şi un recipient cu pulverizator. După ce amesteci apa cu esenţa de vanilie şi cu lămâia, toarnă lichidul în recipient şi vei da casei un parfum subtil şi fresh, potrivit chiar şi primăvara.

Buchet de liliac şi iasomie

Nimic nu se compară cu parfumul ameţitor al unor flori de primăvară proaspăt tăiate, aşa că un buchet generos amplasat în mijlocul camerei te va răsplăti de două ori: vizual şi olfactiv. Optează pentru soiuri parfumate, precum liliacul şi iasomia. Pentru a le menţine proaspete şi parfumate mai mult timp, nu uita să le schimbi apa frecvent, să le pulverizezi petalele şi chiar să le păstrezi la... frigider peste noapte.

@shutterstock

Mai multe