Obiectele din casă care-ţi pun sănătatea în pericol. Cum pot dăuna salteaua patului sau sticla de apă?
Încercăm cu toţii să ne aranjăm casa astfel încât să ne simţim cât mai confortabil şi mai în siguranţă acasă. Însă, chiar dacă nu ai nimic inflamabil sau otrăvitor prin încăperi, tot există lucruri obişnuite care îţi pot dăuna chiar fără să ştii. Oamenii de ştiinţă descoperă constant obiecte de uz casnic care ne pot pune sănătatea sau chiar şi viaţa în pericol. Care sunt acestea?
Sticlele de apă din plastic
Toată lumea îţi spune să te hidratezi, pentru că apa este esenţială bunei funcţionări a organismului, însă din ce recipient bei cu apă? Dacă foloseşti o sticlă din plastic, trebuie să ştii că apa ta poate fi contaminată cu tot felul de substanţe toxice. Acum nu mult timp în urmă, toate stilele din plastic erau făcute cu ajutorul BPA, o substanţă similară cu estrogenul, care ne poate da peste cap hormonii.
În prezent, companiile susţin că nu mai folosesc aşa ceva, însă pericolul nu este eliminat complet. Plasticul sticlei se poate zgâria şi poate astfel contamina apa pe care o bei cu tot felul de toxine dăunătoare nouă. Pentru a nu renunţa la bunul obicei de-a te hidrata, cumpără-ţi o sticlă pe care s-o poţi folosi ani la rând fără să te temi de vreo nenorocire. Una din sticlă e de preferat!
Odorizantul de cameră
Miros minunat, însă conţin nişte substanţe dăunătoare corpului uman. Odorizantele de cameră şi cele de maşină eliberează nişte toxine care pot fi asiminate de organismul nostru în timp. Iar aceste toxine afectează hormonii şi întregul sistem reproductiv, mai ales în cazul copiilor. În loc să foloseşti odorizante chimice, apelează la unul natural, făcut din plante adevărate. Există multe alternative sănătoase pe internet!
Salteaua patului
Multe saltele au în componenţa lor un nivel crescut de eter difenil polibromurat, un compus periculos, care dă naştere problemelor cu tiroida, afectează creierul şi sistemul reproductiv al celor care intră în contact cu el. Câteva state din lume au reuşit să interzică asemenea substanţă, însă nu toate.
Pentru a te asigura că poţi dormi liniştită noaptea, verifică eticheta saltelei tale. Dacă vezi scris eter difenil polibromurat (sau iniţialele EDP) ori PBDE (n.r. polybrominated diphenyl ether, în engleză), e timpul să investeşti într-o altă saltea!
Caserolele din plastic
Ştiu, sunt extrem de practice, uşoare şi te scapă de multe dureri de cap. Însă cutiuţele, farfuriile, caserolele din plastic nu sunt recomandate din cauza ftalaţilor din componenţă. Aceştia pot cauza probleme de dezvoltare şi neurologice.
În plus, tot ce-i din plastic se poate zgâria, lucru care contaminează cu siguranţă mâncarea dinăuntru. Pentru a nu risca îmbolnăvirea, alege caserolele din sticlă. Sunt mai grele, mai scumpe şi mai complicat de folosit, dar mult mai sigure.
Tigăile din teflon
Faptul că, atunci când găteşti, nu se mai lipeşte mâncarea de tigaie e un vis devenit realitate, nu-i aşa? Sau un coşmar! Pentru că tigăile anti-abrazive conţin PTFE (politetrafluoretilenă sau, mult mai comun, teflon), care eliberează un gaz atunci când sunt încălzite, iar acest gaz poate cauza nici mai mult, nici mai puţin decât cancer.
Alternativa o reprezintă tigăile din ceramică, care au trecut pe etichetă faptul că nu conţin PTFE, PFOA şi APEO.
Săpunul anti-bacterian
Mai ales acum, în pandemie, toată lumea este îndemnată să se spele cât mai des şi mai temeinic pe mâini, iar săpunurile anti-bacteriene au vânzări imense din acest motiv. Însă tu trebuie să ştii că acest produs are un efect invers. Nu te păzeşte de rele, ci le cauzează. Cum aşa? Creează bacterii rezistente la antibiotice şi împiedică vindecarea ta, în caz de boală.
Şi atunci ce e de făcut? Foloseşte săpun normal, nu pe cel anti-bacterian. Mâinile tale vor fi curate, fără să rişti nimic. Săpunul anti-bacterian te scapă nu numai de bacterii nedorite, dar şi de cele bune, făcând mâinile tale mult mai vulnerabile ca înainte, având în vedere că nu mai beneficiază de protecţia bacteriilor bune.
Foto - Shutterstock