Parfumul crinului, periculos pentru sănătate? Află care e răspunsul

22 iunie 2015   Casă și Grădină

Toate florile sunt frumoase, chiar şi cele carnivore! Dar printre ele se numără şi unele care ne uimesc cu gingăşia şi parfumul lor, făcându-ne să ne gândim că natura este de fapt cel mai mare artist. Crinul este o astfel de floare şi cu siguranţă te-ai întrebat de multe ori dacă parfumul crinului este periculos pentru sănătate.

Parfumul crinului, un basm

Se pare că cea mai veche floare pe care ar fi cultivat-o omul ar fi crinul – chiar înaintea trandafirului – respectiv de câteva milenii. Şi cum nimic nu este întâmplător,îndeletnicirea de a cultiva crini se datorează calităţilor de excepţie ale acestor plante,căci pe lângă frumuseţea de netăgăduit şi parfumul crinului atât de special,crinii (bulbii) sunt folosiţi ca remediu în medicina populară pentru dezinfectare,cataplasme şi obţinerea unor preparate cu efect împotriva muşcăturii de şarpe.

Dar să revenim la crini aşa cum îi ştim mai bine – ca flori decorative. De ce decorativ? Pentru că dată fiind eleganţa liniilor cupei de crin floarea a devenit adesea temă de pictură şi element grafic  pe obiecte de cult şi diverse bijuterii. Alături de frunzele de laur,crinul – semnificând puritate,inocenţă,dar şi glorie – a încununat fruntea multor oameni puternici. Tocmai datorită acestor semnificaţii,floarea a fost aleasă drept simbol al regalităţii franceze.

Este parfumul crinului periculos?

Crinii,cu denumirea botanică Lilium,sunt de o diversitate copleşitoare,peste 100 de specii  în întreaga lume.Dintre toţi,cel mai cunoscut şi apreciat este Crinul alb (Lilium candidum) pentru candoarea florilor lui mari, în formă de cupă,şi pentru mireasma,pe cât de plăcută,pe atât de pătrunzătoare. Se spune din bătrâni că parfumul crinului, fiind foarte intens,poate induce o stare puternică de somnolenţă şi poate da dureri de cap,iar dacă îi ţii în cameră când dormi,ar trebui să laşi fereastra deschisă.

Crini de apartament şi crini de grădină  

În funcţie de locul în care sunt cultivaţi,crinii sunt de apartament sau de grădină. Crinul de apartament creşte în ghiveci şi se întreţine relativ uşor. Îl putem găsi la florării sau în supermarketuri începând de toamna târziu şi până în primăvară. Crinul de apartament – pe numele său ştiinţific Amaryllis– ne umple casa de culori,cupele sale variind de la alb la roşu intens. În grădini,crinii sunt de-a dreptul superbi. Foarte răspândiţi în zona mediteraneeană,pot fi admiraţi în curţile căsuţelor greceşti de pe malul mării,dar şi în grădinile noastre sunt la loc de preţ.

Mai multe