Piperul, condimentul-medicament
Sertarul tău de condimente nu este numai un spaţiu secret al bunătăţilor pe care le prepari, ci şi o adevărată farmacie… culinară. Dintre ele, piperul iese repede în evidenţă prin virtuţile sale terapeutice pe care le vei afla şi tu imediat.
Ultimele cercetări ştiinţifice confirmă efectele benefice ale piperului,în special proprietăţle lui tonice,stimulante şi antibacteriene. Conform acestora,piperul face ca alimentele cu un conţinut ridicat de proteine să fie mai uşor de digerat,deoarece conţine uleiurile esenţiale care stimulează sucul gastric. Află care sunt cele mai importante beneficii ale acestui condiment:
Ajută digestia
Te simţi balonat sau ai o digestie dificilă? Piperul negru stimulează papilele gustative de pe toată mucoasa bucală,apoi alertează stomacul,iar acesta creşte secreţia de acid clorhidric şi astfel alimentele sunt digerate mai repede. De asemenea,substanţele active din piper diminuează episoadele de balonare şi de meteorism.
Reduce durerile articulare în artrită
Cercetătorii ştiinţifici au descoperit că vinovată de apariţia artritei reumatoidale este o substanţă care provoacă inflamaţiile la nivelul articulaţiilor,sensibilitatea la durere şi febră. Piperina existentă în piper este capabilă să reducă acţiunea acestei substanţe nocive,iar rezultatele se pot vedea chiar după 4 zile.
În comerţ găseşti creme antireumatice cu piper sau îţi poţi prepara chiar tu un unguent din ulei obişnuit în care pui piper măcinat şi aplici o cataplasmă pe locul dureros.
Alungă depresia
Depresia este o afecţiune mult mai frecventă la femei decât la bărbaţi,iar una dintre cauzele ei este scăderea nivelului de serotonină,hormonul responsabil de echilibrul emoţional şi de starea de bine. Consumul zilnic de piper creşte notabil nivelul de serotonină,ameliorând episoadele de depresie şi de anxietate.
Stimulează libidoul
Piperul este cunoscut încă din Antichitate ca fiind un puternic afrodiziac,iar ultimele studii ştiinţifice atestă faptul că substanţa activă din piper provoacă dilatarea microvasculară de la nivelul organelor sexuale. În plus,acest condiment are un conţinut ridicat de coenzima Q10,substanţă care creşte fluxul sangvin şi,prin urmare,ameliorează disfuncţiile sexuale,stimulând libidoul.
Calmează tusea şi durerile în gât
Piperina,substanţa activă din piper,are o acţiune dezinfectantă,indicată în tusea de origine infecţioasă,dar are şi un efect descongestionant şi analgezic,ceea ce-l recomandă ca remediu în tratarea bronşitei şi a laringitei. Ceaiul preparat din boabe de piper măcinat,cu miere şi remediile naturale cu piper au efect imediat asupra acceselor de tuse şi durerilor în gât.