Plantare gazon toamna. Sfaturi pentru o peluză perfectă

3 septembrie 2015   Casă și Grădină

Plantare gazon toamna. Când ai o grădină de invidiat, nimic nu te bucură mai mult. Flori colorate şi peluză perfectă, asta este tot ce îţi poţi dori pentru momentele de relaxare. Însă, ca orice lucru care îţi dă satisfacţii, a avea un gazon frumos, înseamnă îngrijire şi plantare la momentul potrivit. Iată ce trebuie să ştii despre plantarea gazonului toamna.

Când ai o grădină de invidiat,nimic nu te bucură mai mult. Flori colorate şi peluză perfectă,asta este tot ce îţi poţi dori pentru momentele de relaxare. Însă,ca orice lucru care îţi dă satisfacţii,a avea un gazon frumos,înseamnă îngrijire şi plantare la momentul potrivit.

Plantare gazon toamna - Iată ce trebuie să ştii despre plantarea gazonului toamna:

Plantare gazon toamna – perioadele ideale pentru plantare

Pentru o peluză frumoasă,plantarea gazonului se face în două perioade ale anului,nu pe frig şi nici pe caniculă. Perioadele ideale sunt între jumătăţile lunilor mai-iunie şi jumătatea lunii august şi sfârşitul lunii octombrie. În orice perioadă aţi alege plantarea,trebuie să aveţi grijă să nu nimeriţi în perioadele ploioase,deoarece ploaia poate să deplaseze seminţele neînrădăcinate încă şi astfel pot rămâne zone goale. Odată plantata,gazonul are mare nevoie de îngrijire în primele săptămâni,de aceea cea mai bună perioadă este toamna,lunile septembrie-octombrie,când concediile s-au terminat.

Mai mult decât atât,tomna este momentul ideal pentru plantarea peluzelor,chiar dacă prinderea se face mai lent decât primăvara. Gazonul rezistă mult mai bine la frig decât la lipsa de umiditate,are timp să se instaleze peste iarnă,pentru ca la primăvară să crească şi să fie foarte frumos. Atunci când este plantat toamna,gazonul nu este invadat de atât de multe buruieni ca pe timpul primăverii.

Plantare gazon toamna – atenţie la teren, climat şi udare

Când plantaţi gazon,trebuie să ţineţi cont de natura terenului pe care va fi plantat şi de climat,de regiunea în care locuiţi. Dacă terenul este argilos şi se încălzeşte greu,trebuie să aşteptaţi luna aprilie,deşi vremea poate fi caldă. Dacă urmează să plantaţi gazonul pe sol nisipos,care nu reţine apă,neapărat întrerupeţi semănatul dacă apare riscul de secetă.

Plantare gazon toamna - Gazonul care rezistă şi este frumos tot anul are nevoie de un sistem de udare eficient. De aceea,este bine ca înainte de a semăna,să aveţi un plan bine definit al grădinii şi a celorlalte plante pe care vreţi să le plantaţi. Gândiţi-vă la poziţia aspersoarelor cu sistem automat îngropate,dar şi la presiunea de care dispuneţi.

Astfel,după ce aveţi planul grădinii şi cu reţeaua de furtune,care să acopere toată suprafaţa vizată,se fac trasee adânci de 50-70 cm pe care vor veni ţevile sau furtunele. Izolaţi-le împotriva îngheţului şi înainte de a le acoperi testaţi-le,apoi îngropaţi-le cu câţiva cm de nisip şi cu pământ din grădină.

Plantare gazon toamna – pregătirea terenului şi semănarea gazonului

Înainte de a semăna gazonul,se pregăteşte terenul. Astfel că,aveţi nevoie de 5-10 kg de îngrăşământ bogat în fosfat şi potasiu,pentru un teren de 100 mp. Pregătirea terenului se face cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte de semănare. Ideal este să săpaţi la 30-40 cm adâncime pentru a putea să dezrădăcinaţi toate buruienile existente.

Plantare gazon toamna - Când semănaţi pământul,alegeţi o zi fără vânt şi aveţi grijă să nu puneţi prea multe seminţe,deoarece speciile se vor sufoca. La fel,prea puţine seminţe,lasă loc pentru creşterea buruienilor. Pentru un teren de 100mp se pun între 3 şi 5 kg de seminţe. Semănatul manual se face cel mai bine în amestec cu nisip,se divizează în două părţi egale şi se seamănă de două ori pe direcţie perpendiculară.

Pe timpul verii,peluza are nevoie de apă zilnic,iar cea mai bună perioadă este seara,pentru ca gazonul să se păstreze verde toată ziua. În rest,gazonul se udă de două ori pe săptămână,iar tunderea se face când firul ierbii atinge înălţimea de 8 cm.

  

Mai multe