Plante care aspiră noxele

6 mai 2011   Casă și Grădină

Te gândeşti să aduci primăvara în camera micuţului tău? Foarte bine, dar ţine cont că anumite flori pot fi nocive. Iată ce plante poţi alege pentru a-l ţine departe de orice pericol!

Este adevărat! Cei mici sunt curioşi şi plini de energie. Şi uite-aşa mai fac câte-o năzbâtie. Probabil ţi s-a întâmplat să-ţi vezi copiii pregătind o „salată” din plantele tale ornamentale şi chiar să o guste.

Iată un bun motiv să alegi cu grijă soiurile plantelor pe care le ţii în casă şi,mai ales,în camera micuţilor. Ele filtrează aerul şi-l menţin proaspăt.Un filtru natural

În vase suspendate sau la pervazul ferestrei,câteva ghivece cu „Planta păianjen”,cum mai este denumită popular Chlorophytum Comosum,poate împrospăta din plin aerul din cameră.

Biologii o recomandă cu încredere,deoarece are o putere extraodinară de filtrare şi de menţinere a curăţeniei aerului. Ea creşte destul de repede,dacă o expui din plin la lumină. Şi mai ales dacă primăvara îi schimbi pământul şi-i pui îngrăşământ.

O altă plantă care se dezvoltă uşor în ghiveci şi este recunoscută pentru calităţile sale de a curăţa aerul de poluanţii chimici este Sansevieria. Creşte fără probleme dacă o fereşti de razele puternice de soare şi de curenţii reci de aer.

În plus,este bine să ştii că udarea ei se face o dată la trei zile,numai după ce pământul s-a uscat complet,deoarece apa în exces îi poate macera complet rădăcina.

Mirosul florilor poate avea efect calmant asupra micuţilor. De pildă,brânduşele,primulele,kalanchoe sau violetele înfloresc mult şi nu răspândesc substanţe toxice. Dacă vrei să capete o culoare mai intensă,poţi pune în pământul lor coji de banane (o bogată sursă de minerale). Cojile se taie mărunt şi se amestecă cu pământul din ghiveci.

Atenţie la consumatorii de oxigen!

Excesul de plante în camera celor mici poate altera calitatea aerului. Motivul? Unele plante emană pe timp de noapte (prin frunze) o cantitate destul de mare de dioxid de carbon. De aceea,palmierii,filodendronul,ficusul sau muşcatele pot schimba o mare parte din aerul din încăpere în dioxid de carbon.

Iată motivul pentru care este bine să mizăm doar pe acele specii care îmbunătăţesc calitatea aerului. De asemenea,este bine să eviţi să pui în camera copiilor plante care emană un parfum puternic şi,în consecinţă,o mare cantitate de polen (la care cei mici pot face alergie). Ai grijă cu zambilele,narcisele,crinii sau cu tuberozele,deoarece emană un miros puternic.

Mai multe