Plante care înfloresc pe îngheţ

31 decembrie 2016   Casă și Grădină

Iubeşti florile şi vrei să te bucuri de farmecul lor şi în sezonul rece? Optează pentru plante care cresc frumos şi înfloresc chiar când sunt ţinute într-un mediu răcoros.

De obicei plantele care rezistă la temperaturi joase nu sunt pretenţioase şi asigură un decor de poveste casei tale. Printre cele mai colorate se numără azaleea şi campanula,care pot să înflorească şi dacă le ţii pe balcon. Cea din urmă înfloreşte tot timpul anului,mai ales în sezonul rece.

Campanula,Steaua Betleemului

Mai este cunoscută ca „steaua Betleemului“ sau „clopoţelul de grădină“ şi iubeşte frigul. Adică,dacă stai la casă şi o ai în grădină,nu trebuie să-ţi faci griji în privinţa ei,pentru că supravieţuieşte cu succes iernii.

Campanula se adaptează şi la interior,cu condiţia să nu stea într-un mediu cald şi uscat,pentru că se ofileşte şi îşi pierde frunzele. Înfloreşte fără pauză tot timpul anului,iar petalele campanulei au diferite nuanţe,de la mov până la roz pastelat şi alb.

Filodendronul,frunze în formă de inimă

Philodendronul sau filodendron,cum e cunoscut la noi,este numele generic pentru câteva sute de specii. Printre acestea se numără Philodendron Scandens,care are frunzele în formă de inimă şi,de aceea,mai este cunoscut şi ca „planta îndrăgostiţilor“.

Este foarte uşor de întreţinut şi rezistă foarte bine la temperaturi joase,însă nu mai mici de 13 °C. Îi plac zonele întunecoase mai mult decât soarele puternic şi preferă mediul umed.

 „Planta de fier“ rezistă şi la zero grade

Are denumirea ştiinţifică de Aspidistra elatior,dar i se mai spune şi „planta de fier“ sau „planta de plumb“,pentru că rezistă foarte bine în condiţii climatice aspre. Mai precis,poate supravieţui şi la 0 grade Celsius,mai multe zile la rând.

Însă,când este frig,aspidistra are nevoie de apă mai mult decât în orice perioadă a anului. Nu multă,un pahar-două de apă la o săptămână sunt de ajuns. Evită s-o laşi în bătaia luminii puternice. Preferă locurile semiumbroase şi rezistă bine la intemperii,ceaţă,dar şi la temperaturi ridicate de 40 de grade Celsius.

Anemona de iarnă vesteşte primăvara

I se mai spune „omag de iarnă“,pentru că este o plantă toxică şi nu trebuie lăsată în preajma copiilor sau a animalelor de companie. Anemona de iarnă face flori mari,aurii,din ianuarie şi până în martie şi rezistă bine gerului,dar şi secetei.

Nu-i place mediul umed,dar nici în căldură excesivă nu poate trăi. Se zice că anemona este vestitorul primăverii,pentru că înfloreşte când iarna e pe sfârşite.

Azaleea,trandafirul munţilor

Cunoscută şi ca „trandafirul munţilor“,azalea este una dintre cele mai spectaculoase plante care înfloresc în anotimpurile răcoroase ale anului,primăvara şi iarna. Are nevoie de îngrijire specială,fiind destul de pretenţioasă.

Când înfloreşte,petalele i se colorează în cele mai încântătoare nuanţe de roz,violet,alb şi roşu. Ştiai că la chinezi azaleea este simbolul feminităţii? Un motiv în plus să o găzduieşti în casa ta iarna asta.

Ţine-o în spaţii parţial umbrite,la temperaturi de 22 °C-25 °C,ziua,şi 16 °C-18 °C,noaptea. Când o uzi,apa nu trebuie să fie foarte rece,pentru că i se vor îngălbeni frunzele. Evită apa de la robinet,pentru că azaleea nu suportă calcarul.

Panseluţele,delicate dar rezistente

Deşi sunt mici şi fragile,panseluţele te vor binedispune cu petalele lor multicolore şi în anotimpul rece,pentru că au rezistenţă mare la frig. Au nevoie de lumină şi le place apa. Le poţi uda câte puţin,de două ori pe săptămână.

Dacă le ţii în ghiveci,fereşte-le de aerul uscat,de căldură şi întuneric,pentru că se ofilesc în aceste condiţii. Panseluţele se dezvoltă bine când au pământul udat şi îmbogăţit cu îngrăşământ.

Mai multe