Ponturi să-ţi educi căţelul

24 martie 2011   Casă și Grădină

De modul în care îl vei educa în primele săptămâni depinde cum va fi câinele pe viitor: un răsfăţat care roade tot sau un prieten ascultător.

Apariţia unui căţel în casă e un prilej de bucurie pentru toatăfamilia,dar după primele pete pe covor devine foarte clar că micuţulpatruped are nevoie urgentă de nişte lecţii de comportament.

Dacă vei şti cum să-l educi în primele săptămâni,vei primi orecompensă pe măsură:un câine ascultător,căruia i-ai creat deprindericorecte.

Când e mic, du-l la oliţă

Cât este mic, căţelul nu înţelege că există locuri potrivite şi locurinepotrivite pentru a-şi face nevoile. Iar tu nu vei putea ieşi tot timpul cu el afară,deoarece urinează des. De aceea, fă-l să înţeleagă care e locul destinat pentru acest scop.

Odată ales locul, du-l acolo imediat ce s-a trezit, după ce a mâncat sau după o porţie de joacă. Pe timpul nopţii, amenajează o zonă în care îşi poate face nevoile (în baie sau pe balcon).

Hrăneşte-l la ore fixe

Stabileşte un program de masă cu ore fixe, hrăneşte-l în fiecare zi la aceeaşi oră, dar niciodată înainte de culcare. După un sfert de oră ,ia-i vasul, chiar dacă nu a mâncat tot.

Oferă-i recompense

Recompensează-l de fiecare dată când face ce trebuie, dojeneşte-l când greşeşte şi vorbeşte cu el cât mai des, astfel încât va recunoaşte imediat tonul vocii. Nu folosi niciodată bătaia ca soluţie.

TRUC

Ca să-l înveţi să ceară afară când vrea să facă pipi, agaţă un clopoţel lângă uşă, la o înălţime accesibilă căţelului, şi fă-l să sune de câteori ieşiţi, repetând „mergem la pipi”. După o săptămână-două, foloseşte doar expresia, dar nu atinge clopoţelul, lasă-l pe el. Dacă face asta, arată-ţi entuziasmul şi recompensează-l.

Mai multe