Ponturi să-ţi protejezi locuinţa de hoţi. Când au loc cele mai multe spargeri?

7 mai 2021   Casă și Grădină

În România, au avut loc 18.060 de spargeri în anul trecut, iar cu un an înainte circa 22.300. Tot anul trecut, în fiecare zi, hoţii au pătruns în 49 de apartamente şi case. De aceea, n-ar fi rău să ştii ce să faci pentru a-ţi face locuinţa mai sigură.

Vremurile s-au schimbat de la zilele în care îţi puteai lăsa locuinţa descuiată sau ferestrele deschise când erai plecat. Există o serie de măsuri preventive pe care le poţi lua pentru a te de hoţi. În cele ce urmează, găseşti câteva sfaturi. Unul dintre ele ar fi să-ţi cunoşti vecinii şi să legi relaţii bune cu aceştia. În comunităţile mici, spargerile par a fi destul de neobişnuite. Acest lucru se datorează faptului că toată lumea se cunoaşte. Chiar dacă eşti plecat, vecinul va observa persoanele suspecte care ar putea pândi în jurul tale.

Nu spune prea multe!

Fii atent să nu spui prea multe despre securitatea casei tale sau despre planurile tale de vacanţă străinilor, în special pe reţelele de socializare. De asemenea, fii atent la persoanele care îţi pun prea multe întrebări despre programul tău zilnic, aspectul casei sau sisteme de securitate. Informaţiile care nu par importante în acel moment ar putea susţine planul de pătrundere în casă a unui hoţ.

Nu posta prea des despre tine pe reţelele sociale

Toţi împărtăşim părţi din viaţa noastră pe reţelele de socializare, dar postarea despre locul în care te afli poate fi foarte periculoasă. Spărgătorii care te filează probabil îţi monitorizează postările. De aceea, ar trebui să te abţii să divulgi locul exact unde eşti atunci când postezi o imagine sau să informezi persoane străine despre orice călătorie viitoare.

Ai grijă la furnizorii de servicii!

Dacă angajezi pe cineva pentru a repara o ţeavă, pentru a instala un aparat, fii atent la zonele casei la care are acces. Infractorii se pot prezenta cu uşurinţă drept furnizori de servicii, deoarece poziţia le permite accesul liber în casă, fără suspiciuni. Rămâi în aceeaşi încăpere cu ei pe parcursul întregii perioade în care lucrează.

Acoperă ferestrele

Dacă locuieşti la o casă sau la parterul unui bloc, sigur nu doreşti ca oricine să poată vedea în interiorul casei tale. Uşile glisante mari şi ferestrele care pornesc din podea până în tavan sunt plăcute ochiului, dar oferă şi o vedere clară a interiorului casei. Potenţialii spărgători pot spune cu uşurinţă dacă este cineva acasă şi observa obiecte valoroase, cum ar fi televizoare şi piese decorative. Montează perdele, jaluzele sau folii opace pentru ferestre pentru a împiedica vederea din exterior şi pentru a nu-i va ispiti pe spărgători.

Lasă radioul pornit cât timp eşti departe de casă

Majoritatea spărgătorilor vor bate la uşă sau vor suna la sonerie înainte să decidă să intre într-o casă. Dacă nu aud absolut niciun sunet, vor decide să acţioneze. Dacă, totuşi, aud un televizor sau un radio venind din interiorul casei, probabil se vor îndepărta, crezând că este cineva acasă. De aceea, ar putea fi o idee bună să laşi un radio deschis în timp ce eşti plecat. Dimineaţa şi după-amiaza devreme sunt momentele în care hoţii aleg să-şi facă spargerile.

FOTO: Shutterstock

Mai multe