Povestea lui Wim Hof, „Omul gheţii”. Şi-a crescut singur cei patru copii după ce soţia lui s-a sinucis

11 februarie 2021   Casă și Grădină

Wim Hof este poreclit „Omul gheţii” pentru capacitatea lui de a îndura temperaturi foarte joase şi a-şi controla sistemul nervos. Faimosul danez deţine nu mai puţin de 21 de recorduri mondiale, printre care acela de a sta în gheaţă timp de o oră şi 52 de minute.

A ajuns în vârful muntelui Kilimanjaro în pantaloni scurţi, în numai două zile şi a învăţat un grup de 27 de persoane să facă acelaşi lucru. A urcat Everestul tot numai în pantaloni scurţi şi a încheiat jumătate de maraton în Finlanda, la temperaturi de -20 de grade, în aceeaşi ţinută sumară. Apoi a mers la extrema cealalată şi a alergat un maraton întreg în desertul Namib, fără să bea apă.

Cei mai mulţi oameni ar intra în şoc, ar face hipotermie, ar suferi dureri prea mari pentru a mai putea fi suportate, în astfel de condiţii extreme. Corpul uman începe să oprească circulaţia extremităţilor, adică a degetelor de la mâini şi de la picioare, pentru a redirecţiona tot sângele spre organele vitale, atunci când este expus la temperaturi joase. Totuşi, nu şi în cazul lui. Temperatura corporală a lui Hof nu scade nici măcar atunci când stă într-un butoi plin cu cuburi de gheaţă.

Ceva uimitor s-a întâmplat în 2008, când nişte oameni de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota l-au scufundat pe Wim în apă extrem de rece pentru a-i monitoriza temperatura şi ritmul inimii. „În cazul de faţă, reacţia naturală a corpului de-a intra în şoc, în astfel de condiţii, n-a existat”, a declarat unul dintre cercetători pentru ABC News. Cum de reuşeşte Wim Hof asemenea performanţe şi, mai ales, ce l-a deteminat să ajungă un adevărat pionier, un fenomen în întreaga lume?

Moartea soţiei lui Wim l-a băgat într-o depresie cruntă pe văduv. Totuşi, Hof avea patru copii şi îşi dădea seama că trebuia să rămână în viaţă şi în deplinătatea facultăţilor sale mintale pentru ei. Experimentele pe care a început să le facă atunci au amelionat simptomele depresiei şi l-au ajutat să accepte tragedia din viaţa lui.

Ca într-o adevărată poveste cu supereroi, Omul Gheţii s-a născut din cauza sau datorită unei tragedii. Soţia lui şi-a luat singură viaţa în 1995, lăsându-l pe Wim îndurerat peste măsură şi cu patru copii de crescut. „Tristeţea este un mare declanşator”, le-a declarat el celor de la VICE. „Mi-am găsit liniştea în excerciţiile de respiraţie şi înotând afară în frig”, a completat el.

„A trebuit să-mi ajut copiii, să fiu acolo pentru ei”, a ţinut să adauge acesta într-un documentar. „Simţi cum ai o mare gaură neagră în tine, cum inima ţi-e distrusă şi nici măcar nu ştii de ce, dar trenul vieţii de zi cu zi merge mai departe... copiii mei m-au determinat să merg mai departe, să supravieţuiesc celor care mi s-au întâmplat, iar natura a fost cea care mi-a vindecat rănile. Recele mi-a oferit o înţelegere directă a respiraţiei profunde şi m-a învăţat cum pot să-mi vindec inima sfâşiată.”

Uimitor este faptul că Hof e de părere că oricine poate face ceea ce face el. El pretinde că a descoperit un potenţial incredibil ce zace în fiecare trup uman. Dovada acestui fapt sunt chiar cei pe care i-a învăţat tehnica lui. Metoda aplicată de Wim este o combinaţie de meditaţie şi exerciţii de respiraţie, care, odată stăpânite, te pot face să simţi că ai superputeri.

Foto - Instagram Wim Hof

Mai multe