PRACTIC Top 10 surse de microbi dintr-o casă
Bureţii de vase, robineţii, capacul vasului de toaletă şi găleata de gunoi sunt cele mai mari surse de microbi din casă.
Fără o igienă riguroasă,riscaţi să vă alegeţi cu infecţii ale pielii sau cu probleme digestive. Medicul primar dermato-venerolog Roxana Dumitrescu ne spune unde se ascund microbii şi cum îi putem ţine sub control.
Capacul vasului de toaletă.Aici se adună cele mai multe bacterii. Trebuie şters zilnic cu produse dezinfectante.
Găleata de gunoi.Este adevărat,aici se adună toate mizeriile din casă. Însă dacă folosiţi o pungă de gunoi pe care să o aruncaţi în fiecare zi,locul nu va deveni un focar de infecţie.
Întrerupătoarele.Pentru că purtăm microbi pe mână,pe care îi împrăştiem pe întrerupătoare atunci când aprindem lumina,la un moment dat,când avem sistemul imunitar slăbit,se pot întoarce împotriva noastră.
Robineţii,clanţele uşilor şi butoanele de la aragaz. Pentru că sunt folosite continuu,de multe ori,fără să ne dăm seama,avem mâinile murdare,riscăm să ne contaminăm.
Pernele şi salteaua.Chiar dacă avem impresia că sunt curate,protejate de aşternuturi,pe salteaua de pat şi pe perne ajung sute de grame de celule moarte pe an pe care tot noi le inhalăm,în timpul somnului. Ele trebuie schimbate la câţiva ani,potrivit instrucţiunilor de fabricare. În schimb,le puteţi proteja schimbând săptămânal aşternuturile,pe care trebuie să le spălaţi la temperaturi mari.
Podeaua.Cea din baie şi din bucătărie trebuie şterse în fiecare zi. În restul casei,putem şterge pe jos o dată pe săptămână,când facem curăţenia generală.
Tastatura.O manevrăm cu mâinile murdare,mai scăpăm resturi de mâncare printre taste,plus praful care se adună în fiecare zi,tastatura este,cu siguranţă,un obiect plin de microbi. Încercaţi să o dezinfectaţi cât mai des cu produse speciale.
Aspiratorul.Atrage tot praful din casă,prin urmare,el însuşi devine o sursă de acarieni. Sacul aspiratorului trebuie scuturat,spălat şi uscat după fiecare utilizare. În plus,alegeţi aparate cu un bun sistem de filtrare,astfel încât praful să nu mai fie împrăştiat înapoi în încăpere.
Lavetele,bureţii de vase şi bureţii de baie.Cu ele spălăm toate ustensilele murdare din bucătărie. În plus,pentru că stau într-un mediu umed,dezvoltă ciuperci care produc micoze (infecţii ale pielii),dar şi infecţii digestive. Ei trebuie spălaţi bine după fiecare utilizare,eventual dezinfectaţi cu spirt,şi storşi până devin aproape uscaţi. După două-trei săptămâni trebuie aruncaţi.
Tocătorul.Dacă este de lemn,în timp,capătă fisuri,iar acolo se adună microbii. Ideale sunt cele din plastic,în special pentru tranşarea cărnii.
Soluţii pentru îngrijirea parchetului
Podeaua din lemn trebuie,în primul rând,ştearsă de praf şi de nisip regulat,pentru că acestea o pot zgâria. Petele de culoare deschisă se pot îndepărta cu o pastă din ceară de parchet şi cremă de pantofi maronie.
Podeaua din lemn ceruit ar trebui ştearsă doar cu o cârpă umedă şi foarte bine stoarsă,apoi lustruită cu o ceară de parchet. Soluţia de ceruit se poate prepara în casă din următorul amestec:4 linguriţe soluţie de lustruit mobila,6 linguri oţet şi 10 l de apă.