Privesc lumea de sus
Au habitatul în diverse colţuri de lume, sunt diferite, dar le uneşte un punct comun: gâtul lung, care le face să se uite de sus - fie că aterizează pe luciul apei din Deltă, fie că se plimbă prin savană.
Girafa, cel mai înalt animal din lume
Cu o înălţime de circa 5,5 metri,girafa şi-a câştigat pe drept reputaţia de a fi cel mai înalt animal din lume. Se foloseşte de coloritul specific pentru a se camufla. În creştetul capului are o coamă,care diferă în funcţie de specie. Cu ajutorul limbii de lungime apreciabilă (41 cm),îşi procură mai uşor hrana şi... îşi curăţă urechile. Trăieşte în savan africană,în grupuri de 20-30 de indivizi. Paradoxal,la bătrâneţe alege singurătatea. Principala armă a girafelor,în lupta cu prădătorii,sunt copitele,pe care nu se feresc să le folosească atunci când sunt înconjurate sau când puii lor sunt în pericol,în timp ce gâtul foarte lung le permite să vadă inamicii de departe. Sunt şi foarte agile,atingând o viteză de 60 de kilometri la oră.
Gerenuk, gazela cu gâtul lung
Supranumit şi gazela girafă,face parte din familia antilopelor şi surprinde cu ochii săi mari şi cu gâtul fin şi extrem de lung. Această vietate ciudată, graţioasă,poate fi întâlnită în savana africană,în Somalia,Tanzania şi Kenya. Gerenuk se ridică pe membrele posterioare pentru a se întinde şi mai mult,în încercarea de a-şi procura hrana de care are nevoie-în general frunze de acacia.
Lebada de vară, frumuseţe rară
Dintre lebede,aceasta este cea mai răspândită specie,fiind ocrotită prin lege datorită frumuseţii şi rarităţii sale. Este o pasăre mare,care ating 150 cm înălţime. Trăieşte în mlaştini,bălţi,lacuri cu stufăriş,în grupuri mari,iar masculii dau adesea lupte teritoriale,făcând salturi şi bătând apa cu aripile. La naştere,puii au penajul gri,ajungând la albul imaculat care a consacrat specia abia în al treilea an de viaţă. Când înoată,lebăda are o ţinută graţioasă,cu gâtul în formă de S şi ciocul aplecat înspre apă. Poate fi văzută în zona Deltei Dunării sau pe cursurile line de apă,fără să pară deranjată de prezenţa umană.
Struţul, cea mai mare pasăre
Cu o greutate de 120 kg şi o înălţime ce atinge 2,20 m,struţul este cea mai înaltă pasăre din lume. Îşi duce traiul în câmpiile aride din Africa Centrală şi de Est. Pasărea mai deţine şi alte recorduri:are cei mai mari ochi dintre toate animalele terestre,iar dintre păsări,depune mai mari ouă. Este şi un alergător iscusit-fuge cu o viteză de 70 km/ oră-,fără a fi însă capabilă să-şi ia zborul.
Pelicanul creţ, monument al naturii
Fiind una dintre cele mai mari zburătoare din ţara noastră,pelicanul creţ este şi el mândrul posesor al unui gât lung. Se hrăneşte cu peşte (cam 3 kg pe zi),pe care îl capturează cât e ziua de lungă. Toamna,pelicanul creţ migrează în Africa Centrală,revenind pe plaiurile mioritice primăvara,de obicei înaintea pelicanului comun. Ambele specii au fost declarate monumente ale naturii şi sunt protejate de lege.