Proteinele, necesare pentru sănătate
Proteina. Cărămida de bază a musculaturii şi a organelor noastre. E de vitală importanţă pentru sănătatea generală a organismului. Dar care e diferenţa dintre cele două tipuri de proteină – cea animală şi cea vegetală?
Dacă eşti carnivor, fii un carnivor responsabil
Adică cum adică? Păi asta vine aşa. Se întreabă foarte multă lume care tip de proteină este mai bun, cel animal sau cel vegetal. Problema nu se pune astfel, problema se pune dacă îţi iei suficientă proteină din dieta ta zilnică. Din punct de vedere nutriţional, carnea e o sursă excelentă de proteină. Un muşchi de vită de 90 de grame are 20 de grame de proteine şi 275 de calorii. Ca să obţii 20 de grame de proteină din plante, ar trebui să mănânci zilnic două căni jumate de quinoa (555 de calorii) sau 100 de grame de alune (576 de calorii).
Dacă eşti vegetariană, include o sursă de proteină la fiecare masă, inclusiv la gustări
Acum mulţi ani, subiectul preferat al majorităţii era cum reuşesc vegetarienii şi veganii să-şi ia proteinele necesare şi cum reuşesc să facă anumite combinaţii alimentare care să le asigure necesarul zilnic de proteine. Acum, subiectul este redundant. Atâta vreme cât ai o sursă de proteine (fie ea şi vegetală), eşti în regulă. Fiecare dumicat contează, aşa că încearcă să ai sursă de proteine la fiecare masă, chiar şi la gustărele.
Gândeşte-te la suplimentele cu praf proteic
Cei care au dietă vegetariană, trebuie să suplimenteze cu praf proteic. Omnivorii îşi pot asigura proteina dintr-o bucăţică de carne mare cât palma lor. Sportivii de performanţă şi chiar şi cei care fac sport mai intens, fără să fie profesionişti, au nevoie de o sursă la îndemână de proteină, iar acesta e praful proteic. Trebuie să reţinem că atât proteina de bază animală, cât şi cea de bază vegetală sunt foarte bune pentru organism. Din nou, problema e să ne asigurăm că ne procurăm suficiente proteine.
Nu uita băuturile!
Pentru cei cu activitate susţinută, fie fizică, fie intelectuală, de folos sunt şi băuturile proteice. Foarte bune sunt laptele din soia, migdale sau alune. Chiar şi laptele de vacă e bun, pentru cei care nu au intoleranţă la lactoză.
sursa foto: nltraining.com