Pufoşenii lătrătoare - Cei mai blanoşi căţei care există
Revistă nr. 29: Ai spune că sunt de jucărie când stau pe loc, însă energia lor debordantă îi dă de gol pe cei mai pufoşi câini din lume. Sunt companionii perfecţi ai copiilor şi îl pot cuceri chiar şi pe cei mai rezervaţi adulţi, datorită farmecului lor aparte.
Pomeranianul, blănosul cu caracter
Căţeluşul curios, jucăuş, cu temperament puternic, câştigă detaşat titlul de cel mai pufos patruped din lume. I se mai spune şi câinele de jucărie, pentru că nu cântăreşte mai mult de câteva kilograme, pentru o înălţime de până la 30 de centimetri. Capul rotund şi mare, boticul delicat, ochii ca două mărgele şi blana pufoasă şi deasă te cuceresc încă de la prima vedere. Este energic, foarte jucăuş, inteligent şi afectuos. Îi place să fie el şeful, să se afle în centrul atenţiei, iar pentru asta e gata să facă şi mici boacăne – doar, doar l-o băga careva în seamă. Rasa a fost dezvoltată în regiunea Pomerania din Germania şi, în mod curios, se trage din căţei de talie mare, de tip Spitz. Se adaptează foarte bine în orice mediu şi nu necesită o îngrijire specială. Îi plac plimbările şi jocurile interactive.
Bichonul Havanez, cu blana ca mătasea
Originar din Cuba, acest căţel de talie mică este un animal unic, datorită blănii sale plăcute la atingere, uşor ondulată, care îl protejează de soare. Cântăreşte între 4 şi 7 kilograme. Este un căţel potrivit pentru persoanele alergice, fiindcă nu lasă păr. Este inteligent, activ, iubitor de oameni şi uşor de dresat, fiind prietenul ideal al unei familii. E foarte prietenos inclusiv cu animăluţele din jurul său şi are nevoie de multă afecţiune. Dacă stăpânul nu îi oferă atenţie şi petrece mult timp singur, Bichonul Havanez se poate îmbolnăvi. Nu este un câine gălăgios, însă va alerta stăpânul dacă vreun străin se află prin preajmă.
Chow chow, câinele-leu cu limba albastră
Arată exact ca o jucărie mare de pluş, iar blana pufoasă atrage toate privirile. Originar din China, acest câine de talie medie, cu o coamă la fel de bogată ca a leului, este renumit atât pentru limba sa unică, de culoare albastră, cât şi cutele pe care le face pielea din zona feţei. Cu o constituţie robustă, patrupedul cântăreşte între 20 şi 32 de kilograme şi are o înălţime de până la 56 de centimetri. Nu este un camarad jucăuş, nu se exteriorizează şi nu acceptă mângâieri de la oricine, însă este foarte protector cu familia. Este mai dificil de dresat. Sensibil la căldură, va prefera întotdeauna să se joace în medii mai răcoroase.
Samoyed, căţelul zâmbitor
Câinele siberian din rasa Samoyed face parte din familia câinilor Spitz, care mai poartă denumirea de „câini primitivi“, cu trimitere la originea lor veche. Samoyedul fost domesticit acum 3.000 de ani, fiind folosit pentru tractarea saniei şi mânarea turmelor de reni. Blana pufoasă şi voluminoasă este de un alb pur, care îi oferă un aspect deosebit. Este un căţel iubitor şi jucăuş, exemplarele agresive fiind rare. Unde mai pui că afişează permanent o expresie ghiduşă, de parcă ar zâmbi tot timpul. Latră doar atunci când o altă vietate se apropie de teritoriul lui. Preferă anotimpul rece, fiind un câine de exterior. În lume, există exemplare pentru care se cer sume considerabile.
Floarea papagal, o frumuseţe de neatins
Denumită ştiinţific Impatiens psittacina, floarea pictată în nuanţe de mov, roz, galben şi alb imită perfect un papagal în zbor, pregătindu-se să aterizeze pe o creangă. Este o floare exotică, ce creşte numai în anumite regiuni restrânse din Asia, unde este protejată de lege. Raritatea ei provine tocmai din faptul că are nevoie de o anumită temperatură şi umiditate şi de un anumit tip de sol pentru a creşte, care nu poate fi reprodus în nicio seră din lume. Se aseamănă cu orhideea şi este foarte sensibilă la atingere.