Sărbătorile, motiv de STRES pentru animale

24 martie 2011   Casă și Grădină

Zgomotele puternice produse de diferite produse pirotehnice, artificii, aglomeraţiile urbane, asociate cu un comportament exuberant al omului, au efecte dintre cele mai diverse asupra animalelor.

Astfel,zgomotele puternice,artificiile,aglomerările zgomotoase au de cele mai multe ori un efect negativ asupra câinilor şi pisicilor,cărora le produc stări de frică,confuzie,manifestate fie printr-un comportament agresiv,fie prin unul depresiv,în care animalul se va ascunde şi va prezenta atitudini defensive. Nu pedepsiţi animalul,acesta va fi şi mai speriat.

Nici nu îl alintaţi,pentru că într-un final va considera că este răsplătit pentru că se manifestă astfel. Izolaţi animalul într-o locaţie confortabilă şi,pe viitor,acesta va trebui obişnuit treptat cu astfel de împrejurări.

Pentru situaţiile critice,se poate recurge la o uşoară tranchilizare. Există în ultima perioadă şi diete specializate pentru perioade de stres care conţin anumiţi aminoacizi implicaţi în secreţia unor hormoni cu efect liniştitor.

În plus,pentru pisici există produse sub formă de spray sau odorizant de cameră care elimină substanţe asemănătoare feromonilor produşi de pisică în momentele de siguranţă şi confort.Atenţie la animalele suferinde de epilepsie sau afecţiuni cardio-vasculare,aceste evenimente putând fi factori declanşatori pentru crize epileptice severe.

În cazul afecţiunilor circulatorii,creşterea frecvenţei cardiace,a presiunii sanguine,pot determina manifestări ce variază ca şi gravitate de la fibrilaţii până la infarct şi accidente vasculare.

Colindătorii,percepuţi ca o agresiune

Pisicile se adaptează greu cu cineva străin în casă. Şi unii câini,dacă îşi văd spaţiul invadat de mulţi străini,pot deveni agresivi.

Colindătorii sunt percepuţi ca o agresiune,se sperie şi pot reacţiona violent. Cel mai indicat lucru este să izolaţi animalele într-o cameră. Să vă purtaţi atent,blând cu ele,dar ferm,în acelaşi timp.

Şi ei pot face indigestii de la prea multă carne

Un risc major pentru câini şi pisici în această perioadă este creşterea proporţiei alimentelor de origine animală cu conţinut crescut de lipide,care au suferit diferite procese de preparare şi conservare (afumare,condimentare etc.),sau a produselor obţinute în urma tăierii (organe sau oase).

Acordarea unor mici „atenţii” de şuncă,slănină afumată,cârnaţi,şorici etc.,provoacă tulburări digestive. Câinele sau pisica pot suferi episoade acute de indigestie,colică biliară,enterită,manifestate prin vomă,diaree,durere abdominală,deshidratare.

Se pot observa chiar şi reacţii alergice,iar ingerarea de alimente insuficient procesate pot duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare sau chiar la transmiterea unor boli infecţioase sau parazitare periculoase pentru animal,dar şi om.Nu recomandăm să li se dea cărnuri grase,crude,afumate,condimentate excesiv,prăjite.

Mai multe