Scapă de transpiraţie simplu şi rapid! Soluţii naturiste care te ajută să fii mereu fresh. Merită să le încerci
În zilele de vară, avem mai mult de furcă cu transpiraţia în exces. Remediile naturiste, folosite intern, dar şi extern, ajută atât la diminuarea simptomelor, cât şi la tratarea cauzelor.
Stresul, oboseala, obezitatea, canicula şi menopauza sunt printre factorii care favorizează transpiraţia în exces, cunoscută în termeni medicali ca hiperhidroză. Persoanele care transpiră abundent, emanând un miros neplăcut, pot suferi de anumite afecţiuni endocrine.
Disfuncţiile glandei tiroide, ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt doar câteva din aceste boli. Antiperspirantele, recomandate în combaterea transpiraţiei, blochează canalele prin care circulă transpiraţia.Pentru normalizarea pH-ului axilar, tamponează-te la subraţ cu o dischetă demachiantă înmuiată în oţet de mere. Lasă la fiecare subsuoară discheta cu oţet timp de 10 de minute, după care clăteşte cu apă.
Salvia reduce transpiraţia
Dintre toate remediile naturiste, salvia este cea mai utilizată în combaterea transpiraţiei. Infuzia de salvie poate reduce la jumătate transpiraţia excesivă. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă uscată, la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat aproximativ 15 minute. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile.
Rozmarinul neutralizează mirosul
O altă soluţie pentru a elimina mirosul neplăcut al transpiraţiei este ceaiul de rozmarin. Datorită conţinutului de mentol, clorofilă şi zinc, planta are capacitatea de a neutraliza mirosul. Se opăresc frunzele de rozmarin, timp de 10 minute, într-o cană cu apă clocotită. După răcire, se strecoară şi se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Se pot face şi tamponări locale cu această soluţie, o dată pe zi.
Frunzele de nuc, rol dezinfectant
Frunzele de nuc se folosesc ca leac în numeroase afecţiuni. Astfel, transpiraţia, precum şi mirosul neplăcut al picioarelor pot fi înlăturate cu băi călduţe din ceai de frunze de nuc. De asemenea, planta are şi rol dezinfectant. Se fierb 300 g de frunze de nuc într-un litru de apă, aproximativ 30 de minute. După răcire, se toarnă în apa de baie şi se stă în apă 15 minute.
Rostopasca are efecte tămăduitoare
Rostopasca este cunoscută ca o plantă tămăduitoare, folosită cel mai adesea pentru afecţiunil ale pielii, împotriva negilor, dar şi împotriva transpiraţiei excesive.
Tinctura se prepară din 15 linguri de pulbere, care se amestecă cu 400 de ml alcool alimentar de 60º şi se pun într-un borcan cu capac. Se închide ermetic şi se lasă la macerat 14 zile, după care se filtrează. După spălarea picioarelor, tinctura se aplică pe tălpi şi între degete cu un tampon. Pentru un efect mai puternic, se poate adăuga în apa de baie şi ulei esenţial de arbore de ceai, de lămâie sau de muşeţel.
Aloe vera împiedică dezvoltarea bacteriilor
Aplicată direct pe piele, aloe vera împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile de mirosul neplăcut al transpiraţiei. De asemenea, planta echilibrează pH-ul pielii. Se zdrobesc 2 frunze de aloe, se aplică la subraţ şi se ţin 10 minute, după care se clăteşte zona cu apă rece.
Bine de ştiut!
În apa de baie, a cărei temperatură nu trebuie să depăşească 36° C, adaugă o infuzie strecurată, preparată din flori de muşeţel şi coajă de stejar. Stai în apă 20 de minute, în fiecare seară.
Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist apifitoterapie, Centrul Medical „Dr. Furtună Dan“, Bucureşti
La recomandarea unui medic de specializare în apifitoterapie, pentru diminuarea transpiraţiei în exces şi înlăturarea mirosului neplăcut se pot urma tratamente cu extract din muguri de nuc, extract din muguri de arin alb sau arin negru, precum şi extract din scoarţă de salcie albă, timp de 1-2 luni. De asemenea, se pot consuma, zilnic, 1-2 căni de ceai cu salvie, mentă, creţişoară, coada-şoricelului, coada-calului, frunze de mesteacăn sau frunze de stejar.