Secretele bujorilor
Aceste flori parfumate şi încântătoare renasc în luna martie, atunci când se topeşte zăpada. Produc o singură floare pe tulpină, iar parfumul lor este de-a dreptul îmbătător.
În copilărie,nu era primăvară în care să nu mă joc în grădina din faţa casei. Acolo aveam două cuiburi de bujori,care,de îndată ce înfloreau,îmi reaminteau că natura revine la viaţă după o iarnă grea.
Bujorii mamei creşteau văzând cu ochii şi încadrau aleea ce ducea la uşa din faţa casei. Indiferent de culoarea lor,îi îndrăgeam şi de-abia aşteptam să îi pun în vaze,ca să mă bucur de mirosul lor dulceag cât mai mult timp.
Festiva Maxima,simbol al purităţii
Florile acestui bujor sunt uriaşe,de un alb pur. Petalele din centru sunt pătate,ici şi colo,oferind un efect vizual încântător. Este un soi clasic de bujori,cu pete roşii-purpurii.
Florile sale sunt extrem de populare,mai ales că sunt şi frumos mirositoare. Creşte până la o înălţime de 90 de centimetri şi înfloreşte la jumătatea sau spre sfârşitul primăverii. Nu suportă foarte bine zonele călduroase.
Big Ben atrage toate privirile
Este un soi splendid şi luxuriant. Florile sale sunt foarte mari şi au o culoare puternică,roz-roşiatică. Înfloreşte la începutul primăverii,îi plac zonele cu mult soare şi solurile bine drenate. Parfumul său este extraordinar şi te va cuceri imediat. Planta (Paeonia Big Ben) este viguroasă şi se adaptează uşor în grădină.
Bujorul românesc,ocrotit de lege
Acesta este o specie din familia Paeonia care creşte în pădurile din zona de câmpie ori la marginea pădurii. Este foarte des întâlnit în Dobrogea,în Muntenia,precum şi în sudul Moldovei. Este o floare roşie extrem de frumoasă,care are mai puţine petale comparativ cu bujorul de grădină. Bujorul românesc (Paeonia peregrina Mill. var. romanica) este,potrivit specialiştilor,o plantă ocrotită de lege,aşa că nu trebuie cules şi nici distrus.
„Bol de frumuseţe“ cucereşte cu parfumul său
Numele acestui bujor spune totul:Paeonia „Bowl of Beauty“,care s-ar traduce prin „bol de frumuseţe“. Florile sale mari,de forma unui bol,au petale roz-fucsia,iar în centru etalează petale înguste,de culoare albă sau crem. Înfloresc la jumătatea primăverii şi sunt deosebit de parfumate. Cresc până la o înălţime de 45-60 de centimetri.
Bine de ştiut!
Uneori,florile bobocilor de grădină sunt prea grele pentru firavele tulpini,în special când sunt ude. Aşa că,dacă ştii că urmează o perioadă ploioasă,nu uita că bujorii de acest tip au nevoie de susţinere. Îi poţi lega sau îi poţi fixa,astfel încât florile sau tulpinile să nu se rupă. Perioada de înflorire a bujorilor de grădină este destul de scurtă,de obicei florile rezistă doar 1-2 săptămâni.