Sfaturi pentru amenajarea băii de serviciu
Chiar dacă este destul de comună, baia de serviciu este adesea desconsiderată. De multe ori, devine doar un depozit pentru soluţii de curăţenie, haine murdare şi litiera pisicii. Cu puţină creativitate şi alegeri inspirate, acest spaţiu poate fi valorificat şi integrat perfect în ansamblul locuinţei.
În plus, fiind vorba despre un spaţiu mic, nu ai neapărat nevoie de serviciile unui designer de interior şi poţi să alegi tu piesele, de la gresie, vas de toaletă şi cabină de duş, până la oglindă şi corpuri de iluminat. Cea mai mare greşeală pe care o poţi face e supraaglomerarea acestei încăperi. Poţi avea în vedere un principiu de la care să nu te abaţi de la început: achiziţionează doar lucrurile de care ai neapărat nevoie. Ulterior, mai poţi să aduci câteva lumânări parfumate, un tablou cu peisaj marin, o plantă, însă doar dacă simţi nevoia de personalizare. Dacă aceste accesorii ajung să te încurce, e bine să-ţi setezi de la început disponibilitatea de a renunţa uşor la ele.
Cabina de duş
În trecut, în apartamentele vechi, baia de serviciu se limita, de cele mai multe ori, la un vas de toaletă, un dulap şi o oglindă, poate şi o maşină de spălat. Orientarea s-a schimbat radical, iar în prezent ar fi păcat să nu instalezi în acest loc şi o cabină de duş, în detrimentul unei căzi. Cabinele de duş sunt poziţionate pe verticală, nu ocupă mult loc, sunt practice şi foarte uşor de curăţat. În plus, reprezintă o variantă tot mai populară, chiar şi în cazul băilor principale şi, având în vedere varietatea modelelor puse la dispoziţie de către producători, tendinţa este una firească. Pentru crearea unei iluzii optice de spaţialitate, se pot achiziţiona cabine de duş culisante sau fără rame.
Mobilerul
Atunci când alegi piesele de mobilier, cel mai bine e să nu te abaţi de la stilul minimalist, pentru a evita înghesuiala. Pentru intensificarea efectului de spaţiu, alege un dulap suspendat pe perete, cu oglindă încorporată, neapărat într-o nuanţă deschisă. Lavoarul poate avea, de asemenea, o mască anexată, care îţi va fi de folos pentru depozitare. Caloriferele pot fi folosite cu succes ca suporturi pentru prosoape. Dacă alegi culori vii, le poţi folosi şi pentru a da un plus de vitalitate şi de culoare decorului.
Vasul de toaletă
În loc de versiunea clasică, cu picior, alege unul suspendat care va configura spaţiul şi-i va da o notă modernă. În plus, fiind compact, adaugă un plus de rafinament încăperii. Este o alegere inspirată pentru băile mici, care au nevoie de un vas practic, cu design optimizat, dar şi de spaţiu liber. De obicei, un astfel de vas de toaletă are formă ovală şi bază dreaptă, este confortabil şi ergonomic. În plus, poate fi foarte apreciat de copii, având în vedere faptul că cei mici adoră să-şi mişte picioarele şi nu au astâmpăr, indiferent de locul în care se află.
Culorile şi iluminatul
Alege nuanţe calde pentru faianţă, tonuri de bej, crem, olive şi maro deschis şi nu te limita neapărat la alb. De asemenea, poţi să creezi un perete accent, colorat diferit faţă de restul. Astfel, vei reuşi să creezi iluzia unui spaţiu mai mare şi să redirecţionezi atenţia oricui de la limitele acestuia. În plus, poate fi o variantă inedită de a scoate din monotonie întreaga baie.
Reţine faptul că folosirea mai multor culori nu este benefică pentru spaţiile mici, de aceea un perete colorat este suficient. Indiferent dacă optezi pentru lămpi cu spoturi, încastrate, fluorescente, incandescente, cu halogen sau cu LED, obiectivul principal este acela de a lumina cât mai bine întreaga baie. Optim, ar trebui să gândeşti baia astfel încât să obţii cât mai multă lumină naturală cu putinţă, dar dacă nu ai decât o fereastră mică sau nici măcar atât, atunci poţi compensa cu ajutorul corpurilor de iluminat.
Indiferent de ideile pe care le ai în legătură cu amenajarea băii de serviciu, important e să te apuci de transformare şi să nu mai amâni momentul. Dacă ţi se pare foarte greu, poţi merge şi în showroomuri specializate, acolo unde vei găsi modele şi vei afla trucuri pentru optimizarea spaţiului. În plus, vei putea să îţi faci o estimare a costurilor la faţa locului. Dacă vei decide asupra designului dorit, poţi compara preţurile şi poţi profita de reduceri substanţiale.
Sursă foto: unsplash