Sfaturile utile care te ajută să rămâi în siguranţă când pleci la munte

16 noiembrie 2021   Casă și Grădină

Pentru că în zona montană temperaturile sunt foarte scăzute, iar vremea fluctuează de la o oră la alta, atunci când plănuieşti o excursie la munte, mai ales pe timpul iernii, trebuie să te pregăteşti corespunzător şi să îţi pui în bagaj toate lucrurile necesare.

Aşadar, iată de ce trebuie să ţii cont ca să ai parte de o experienţă plăcută şi să eviţi incidentele ce pot apărea.

Îmbracă-te în straturi

Atunci când pleci într-o drumeţie sau pur şi simplu ieşi pe pârtie, este necesar să te îmbraci adecvat, adică să respecţi regula celor trei straturi. Astfel, organismul tău nu va fi luat prin surprindere de frig, ninsoare sau ploaie. Drept urmare, din bagaj nu ar trebui să îţi lipsească o geacă groasă impermeabilă, o pereche de bocanci, specifici pentru munte, câteva pulovere, pantaloni groşi, tricouri, jachete, o pereche de mănuşi şi o căciulă. În prealabil, te poţi informa de pe site-urile de specialitate despre materialele pe care trebuie să le conţină articolele vestimentare care sunt necesare pe munte.

Obiecte de nelipsit

Sunt anumite lucruri care nu ar trebui să îţi lipsească din rucsac atunci când pleci într-o drumeţie. De exemplu, cum vei fi plecată ore întregi pe munte, o să ai nevoie de un telefon cu o baterie generoasă, care să economisească energia, iar în acelaşi timp, să aibă o cameră care să captureze imagini spectaculoase. Drept urmare, poţi alege unul dintre modelele de telefoane Huawei. De asemenea, ia cu tine şi o brichetă antivânt, în cazul în care vrei să faci un foc de tabără, o lanternă, un briceag multifuncţional, un termos, dar şi trusa de prim ajutor.

Mănâncă şi hidratează-te constant

Fiindcă vei depune un efort considerabil, iar corpul tău va avea nevoie de energie, este necesar să mănânci şi să te hidratezi constant. Mai precis, atunci când pleci la drum, consumă multe lichide calde, dar şi apă. De asemenea, ia cu tine surse de proteine şi carbohidraţi, precum conserve cu carne, diverse tipuri de nuci, fructe deshidratate, brânzeturi sau batoane energizante.

Verifică cu atenţie condiţiile meteo

Înainte să te aventurezi pe munte, unde vremea se schimbă de la o oră la alta, este indicat să verifici cu atenţie condiţiile meteo. Nu este recomandat să pleci într-o drumeţie atunci când este posibil să vină o ploaie torenţială, când este viscol sau ceaţă ori când vântul suflă cu putere. Din cauza acestor condiţii meteo nefavorabile creşte riscul de a te rătăci sau de a te accidenta. De aceea, e foarte important să ai o aplicaţie mobilă care să îţi arate cu precizie cum variază temperatura de-a lungul zilei.

Nu te abate de la traseu

Un alt aspect important de care să ţii cont atunci când te afli într-o zonă montană este să nu te abaţi de la traseu şi să respecţi, cu stricteţe, marcajele turistice. De asemenea, dacă nu cunoşti un anumit drum, apelează cu încredere la serviciile ghizilor montani, ca să nu te rătăceşti ori să întâlneşti animale sălbatice periculoase.

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele de care să ţii cont atunci când plănuieşti să pleci într-o excursie la munte, ca să te relaxezi şi să admiri peisajele spectaculoase specifice acestei zone. Asigură-te că ai toate echipamentele necesare pentru un astfel de traseu, că eşti îmbrăcată în straturi, că ai cu tine suficientă mâncare şi că te hidratezi constant. Nu uita să verifici cum va fi vremea, ca să nu fii surprinsă de fenomene meteo nefavorabile. În plus, nu te abate de la traseu şi respectă marcajele turistice. Astfel, vei rămâne în siguranţă şi vei avea parte de o călătorie plăcută.

Sursă foto: Shutterstock.com

Mai multe