Sfeclă, curcuma, cafea: cum vopseşti ouăle în culori naturale

30 aprilie 2016   Casă și Grădină

Vopeşte ouăle în culori naturale, folosind nu vopseluri de sinteză, ci ingrediente din cămară. Află care sunt paşii de urmat!

Materiale necesare

Ai nevoie de agenţi naturali de vopsire:varză roşie,sfeclă roşie,foaie de ceapă,curcuma,cafea.  Ţine la îndemână un recipient metalic de 1 litru,oţet alb,sită,boluri mici,o lingură de metal,şerveţele.

Cum procedezi

Alege unul din agenţii de vopsire,adaugă-l în recipient,în cantităţile de mai jos. Adaugă un sfert de litru de apă şi două linguri de oţet alb. Lasă să atingă temperatura de fierbere,apoi dă focul mai mic. Lasă să fiarbă timp de 30 de minute. Scurge apoi lichidul într-un bol.

-Vopsea pe bază de barză roşie:4 căni cu varză mărunţită.

-Vopsea cu curcuma:3 linguri de curcuma

-Vopsea cu sfeclă roşie:4 căni cu sfeclă mărunţită

-Vopsea cu cafea:un sfert de litru de cafea neagră tare (pusă la fiert în loc de apă).

Metoda vopsirii la rece

Prin această metodă,ouăle şi ingredientele pentru vopsit sunt puse la fiert separat. Folosind o lingură de metal,scoate ouăle care au fiert şi răceşte-le în bolul cu lichid colorat. Lasă-le timp de 5 minute sau mai mult (chiar toată noaptea),în funcţie de cât de intensă vrei să fie culoarea finală. Scoate ouăle mai apoi,tamponează-le cu un şerveţel apoi lasă-le la uscat. Prin această metodă obţii degradeuri subtile,transparente.

Metoda vopsirii la cald

Ouăle sunt fierte împreună cu lichidul colorat. Căldura permite vopselii naturale să se fixeze mai bine de cochilie,dând o culoare intensă,mai uniformă. Pentru culori intense,fierbe ouăle în jur de 30 de minute.

Cum fixezi mai bine culoarea

Culorile naturale tind să pălească în timp. Ca să fixezi mai bine culoarea,lustruieşte-le cu un pic de ulei sau de untură.

Cum obţii diversele nuanţe

Auriu – ouă fierte în soluţie de curcuma,timp de 30 de minute.

Brun-roşcat – ouă fierte cu foi de ceapă,30 de minute.

Brun închis – ouă fierte în cafea tare,30 de minute.

Roz deschis – ouă înmuiate în soluţie de sfeclă roşie,la temperatura ambiantă,30 de minute.

Albastru deschis – ouă înmuiate în soluţie de varză roşie,la temperatura ambiantă,30 de minute.

Lavandă – ouă înmuiate în soluţie de sfeclă la temperatura mediului (30 de minute),apoi în soluţie de varză roşie,la temperatura ambiantă,30 de secunde.

Albastru regal – ouă în soluţie de varză roşie,la temperatura mediului,toată noaptea.

Verde – ouă în soluţie de curcuma,la temperatura mediului,30 de minute,apoi în soluţie de varză roşie,5 secunde.

Mai multe