Şi câinii au alergii primăvara

24 martie 2011   Casă și Grădină

Se scarpină, îi lăcrimează ochii excesiv, îi cade părul, tuşeşte sau strănută? Este clar, are o alergie de primăvară. Duceţi-l la medic pentru a-i prescrie un medicament şi, între timp, evitaţi zonele cu vegetaţie bogată.

Odată cu venirea primăverii,în aer va creşte numărul de particule de polen,praf,părţi de plante,solul este invadat de potenţiali paraziţi (purici,căpuşe,ouă ale unor paraziţi intestinali etc.).

Tot acum este stimulată multiplicarea unor bacterii,există o mare diversitate de plante ce pot să secrete substanţe cu efect alergenic.

Va creşte numărul păsărilor ce vor pierde puf şi pene ce se vor fi purtate de vânt ori se vor depune pe unde mergem cu câinele la plimbare,crescând astfel riscul apariţiei unor reacţii alergice.

Alergia este o reacţie exagerată din partea sistemului imunitar al câinelui,având simptome diferite în funcţie de zona unde se manifestă.

I se înroşesc ochii şi i se umflă buzele,are respiraţie greoaie sau apar episoade de vomă şi diaree. În unele cazuri nedorite se poate produce chiar o reacţie anafilactică ce implică întreg organismul,fiind o stare de şoc,putând chiar pune în pericol viaţa animalului.

La contactul cu astfel de alergeni,câinele nostru poate suferi o rinită alergică,o criză de astm,o conjuctivită alergică,o colită,otită sau dermatită pe fond alergic şi,în cazurile extreme,anafilaxie. Sunt predispuse rasele mici,cu blană de culoare alb-crem,dar şi labradorii şi golden retrieverii.

Evitaţi zonele cu vegetaţie bogată!

Diagnosticul şi tratamentul acestor alergii ţine doar de competenţa unui medic veterinar.

Medicaţia unor astfel de afecţiuni este bazată pe produse farmaceutice cu rol antihistaminic de tipul clorfeniraminului,clemastine,loratadina,hidroxizina etc. În unele cazuri se folosesc şi antiinflamatoarele steroidiene de tipul prednisonului,dexametazonei,hidrocortizonului.

Mai multe