Soluţii simple pentru curăţarea lucrurilor uzuale
De la curăţarea unghiilor, până la spălarea podelelor din lemn masiv, aici descoperi cele mai simple şi sănătoase moduri de a îndepărta mizeria şi murdăria în numai câţiva paşi.
Ştii că indiferent câtă atenţie acorzi curăţeniei,murdăria este acolo,în toată casă,inclusiv pe bureţi,în geantă sau pe telecomandă. Dar cum poţi face să scapi de germeni într-un mod simplu şi sănătos (a se citi:fără produse chimice dure)?
Curăţarea telecomenzii
Unul dintre elementele cele mai pline de bacterii din casa ta,telecomanda,ar trebui să fie curăţată cu un dezinfectant cel puţin o dată la câteva zile,spune Michael Schmidt,dr. profesor şi vice-preşedinte al departamentului de Microbiologie şi Imunologie de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud. Telecomanda din bucătărie poate fi chiar mai periculoasă pentru sănătate,fiindcă,în timpul gătirii,poţi transfera cu uşurinţă microbi,cum ar fi E. coli sau salmonella,la telecomandă.
Interiorul genţii
Poşeta este un magnet pentru microbi,cum ar fi stafilococi,salmonella,chiar şi E. coli. Fereşte-te de a pune banii direct în geantă. Bancnotele sunt cele mai murdare lucruri din ea. Virusul gripei poate trăi pe bancnote timp de 17 de zile, spune Schmidt. Pe de altă parte,monedele care sunt realizate din cupru,un agent antimicrobian,sunt surprinzător de curate. Dacă îţi iei la pachet un fruct proaspăt,spălat,pune-l într-o pungă de plastic pentru a preveni atacul germenilor. Pentru a curăţa interiorul genţii,foloseşte o perie din piele de căprioară,pentru a scoate firimiturile din ea.
Lenjerie
Orice lenjerie intimă este plină de bacterii. Pentru a omoră microbii şi a preveni răspândirea lor la alte haine,se spală lenjeria separat de restul rufelor,la cea mai înaltă temperatură posibil. Mulţi germeni pot supraveţui în apa rece,aşa că evită temperaturile scăzute. Pune-le în dulap abia atunci când sunt complet uscate. Rufele ude sau umede oferă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Cuticule
Deja ştii cum să ai grijă de igiena personală şi te speli pe mâini ori de câte ori ai ocazia,dar unuii germeni, cum ar fi stafilococul şi streptococul,pot sta ascunşi sub unghiile lungi sau în cuticule. Spălarea mâinilor ajută,dar păstrarea unghiilor curate este şi mai importantă. Foloseşte zilnic un nailbrush sau o periuţă de dinţi şi săpun.
Podelele din lemn
Tot ce ai adunat pe talpa pantofilor cât timp ai umblat pe afară,va fi pe podeaua ta,odată ajunsă acasă. Cu excepţia cazului în care producătorul pardoselii din casa ta recomandă un anumit produs,poţi scăpa uşor de microbi cu ajutorul oţetului. Se amestecă 2 linguri de oţet alb distilat cu 1 litru de apă caldă şi se pune amestecul într-un recipient cu pulverizator. Cureţi apoi cu o cârpă moale sau cu un mop. Repeţi operaţiunea de câte ori este necesar.