Ştii ce alimente trebuie spălate şi care nu?
Înainte de a consuma un aliment ştii foarte bine că trebuie să-l speli. Însă ce nu ştii e că nu toate trebuie spălate. Află care sunt acestea!
Alimente care trebuie spălate
Fasolea la conservă
Fasolea la conservă este deja fiartă,iar lichidul în care stă poate conţine mult sodiu. Este recomandat să clăteşti boabele de fasole cu un jet de apă călduţă. Dacă vrei să le consumi în salate,le poţi aşeza înainte pe un şerveţel de hârtie sau pe un prosop care să absoarbă excesul de apă.
Fructele şi legumele
Probabil că deja ştii că fructele şi legumele trebuie spălate înainte de a le mânca. Spală-le foarte bine cu apă rece ca să elimi bacteriile şi impurităţile. Cele cu coajă poroasă nu ar trebui niciodată spălate cu săpun sau orice alt agent de curăţare,pentru că rămâne impregnat. Dar cu fructele cu coajă necomestibilă cum rămâne te întrebi poate? Mai e nevoie să le speli? Răspunsul este da! Pepenele,avocado,citricele trebuie spălate. Chiar dacă nu vei mânca coaja,dacă le vei curăţa direct cu cuţitul,există riscul să împrăştii bacteriile existente şi să contaminezi pulpa fructului.
Orezul
Unii cred că orezul nu ar trebui spălat înainte de a fi gătit,însă acest lucru este greşit. Boabele de orez se pun într-un vas şi se clătesc cu apă rece de cel puţin 2-3 ori. Astfel sunt îndepărtate impurităţile,amidonul din boabe şi bacteriile prezente şi în plus va face orezul să fie mai moale şi mai gustos.
Recipientele
Ca şi băuturile la doză, conservele şi chiar şi sticlele pot fi pline de microbi până ajung la tine în bucătărie. Gemurile,fasolea,pasta de tomate,sucurile,toate acestea trebuie spălate înainte de a fi depozitate în cămara cu bunătăţi sau în frigider.
CIteşte şi:Fă diferenţa dintre alimentele de calitate şi cele vechi
Alimente care nu trebuie spălate
Carnea crudă
Poate te-ai gândit să speli aripioarele de pui sau carnea de porc,în ideea că vei îndepărta bacteriile şi microbii,dar de fapt vei face fix opusul. Apa pe care ai folosi-o ca să speli carnea nu este suficient de caldă încât să omoare bacteriile,dacă ele există. Nu vei face altceva decât să le împrăştii pe toată suprafaţa bucătăriei şi e posibi să intre în contact şi cu corpul tău. Când vei vrea să prepari o altă mâncare pe aceeaşi suprafaţă unde ai spălat carnea,o vei contamina automat.
Salata ambalată
Salata sau morcovii din ambalaj nu mai au nevoie de spălare după ce le cumperi,sunt spălate înainte de ambalare. Pe aceste produse este trecută menţiunea că sunt „gata de consum”. De fapt,dacă le speli acasă,există riscul contaminării cu microbii existenţi în bucătăria ta. Unii comercianţi chiar trec pe ambalaj „spălat de 3 ori”,ceea ce înseamna că sunt numai bune de mâncat.
Peştele crud
La fel ca şi în cazul puiului sau a cărnii de porc crude,evită să speli peştele crud ca să reduci riscul răspândirii bacteriilor. Când mergi la cumpărături,alege file de peşte. Înainte de a-l pregăti pentru gătit,spală-ţi bine mâinile şi suprafaţa pe care vei găti.
Ouăle
Deşi multe persoane cred că este obligatoriu să speli ouăle,se pare că nu este deloc recomandat să faci asta. Comercianţii folosesc înainte de a vinde ouăle o tehnică specială de spălare a acestora. Uneori sunt date pe suprafaţa cojii chiar şi cu un ulei mineral pentru sporirea protecţiei.
Pastele
Nu spăla pastele înainte de a le găti. Amidonul natural este exact ce le trebuie pastelor. Chiar şi apa în care au fiert şi în care şi-au lăsat amidonul este bună pentru a obţine cel mai fin sos pentru paste posibil. Aşa că pune-le direct din ambalaj la fiert şi vei vedea cât de gustoase vor fi.
Citeşte şi:Nu ţine niciodată aceste alimente în folie de plastic
Sursă foto:thehealthsite.com