Ţevi înfundate? Ce n-ai voie să arunchi la chiuvetă
Tot ceea ce arunci în ofirifiul de scurgere al chiuvetei – de la lichide la particule solide - ajunge în canalizarea publică şi poate provoca daune serioase. Nu doar ţevilor colectoare, ci şi mediului înconjurător. Iată ce produse să nu arunci la canal.
Grăsimile menajere înfundă ţevile
Uleiurile,grăsimile arse,particule de grăsimi solide,margarină,unt – toate aceste ajung frecvent în canalizarea de la chiuvetă şi de acolo în sistemul colector mai mare. Statisticile arată că o cauză majoră a refulărilor şi a ţevilor sparte sunt aceste grăsimi menajere,care se depun pe pereţii ţevilor şi le blochează. Nici măcar detergenţii pe care-i foloseşti pentru spălarea vaselor nu pot dizolva crusta grasă. Iată grăsimile periculoase:
-Grăsimi animale,untură
-Ulei de la gătit
-Unt şi margarină
-Resturi de sos,resturi de mâncare,lactate
Ce să faci pentru a evita problemele
Poţi spăla vasele de grăsime,dar nu vărsa niciodată substanţe grase în chiuvetă sau în vasul de toaletă. Când cureţi farfuriile şi cratiţele,rade şi adună grăsimea într-o cutie de conservă sau într-o pungă pe care o închizi bine şi o arunci la coşul de gunoi. Când e vorba de lichide în care plutesc grăsimi,strecoară lichidele– grăsimea adunată pune-o într-un recipient şi arunc-o la coş. Foloseşte un filtru pentru solide în orificiul de scurgere al chiuvetei,şi goleşte-l periodic la coşul de gunoi. Dacă vrei să arunci ulei folosit la gătit şi nu ai nicio posibilitate de reciclare,varsă-l în pet-uri de plastic,pe care le arunci la gunoi.
Ce să nu mai arunci în chiuvetă
- Cafea măcinată
- Coji de ouă
- Produse de igienă intimă
- Prosoape de hârtie
- Cârpe
- Ulei de maşină,antigel,chimicale toxice
- Solvenţi,vopsele,terebentină,ojă,acetonă
- Medicamente
- Substanţe inflamabile şi explozive