Trucuri de grădinar pentru plante sănătoase

8 august 2011   Casă și Grădină

Te bucuri de frumuseţea florilor tăiate doar câteva zile după ce le-ai cumpărat. Ce-ai zice de cinci trucuri care te vor ajuta să le menţii mai mult timp prospeţimea?

Cuburile de gheaţă previn bacteriile

Dacă vrei ca florile din vază să reziste mai mult,fereşte-le de curenţii reci răspândiţi de ventilator sau de aparatul de aer condiţionat. De asemenea,nu le pune în soare. Apa proaspătă împiedică dezvoltarea bacteriilor în vasele decorative.

Aşa că schimb-o în fiecare zi,curăţă pereţii interiori ai glastrei şi pune două-trei cuburi de gheaţă (apa mai caldă de 22 de grade Celsius duce la uscarea florilor).Vei vedea că funcţionează!

Sarea de lămâie menţine bobocii

Irişii,crinii şi garoafele ţin mai mult dacă îi cumperi când sunt boboci. Pentru a le stagna înflorirea şi a le ţine cât mai mult timp prospeţimea,le poţi pune în apă două-trei prafuri de sare de lămâie.

Acelaşi efect îl are un sfert de pahar cu suc carbogazos adăugat în apă. Mai mult,înainte să cumperi un buchet,e bine să fii atentă la tija şi la frunzele florilor (dacă amândouă sunt viguroase,e semn că florile sunt proaspete).

Iată încă un truc valoros!

Tulpinile florilor se taie sub jetul de apă sau în interio­rul unui bol mare cu apă proaspătă,cu ajutorul unei foarfece. Acest lucru împiedică deshidratarea plantei. Şi încă ceva!

Tijele lemnoase ale trandafirilor şi ale crizantemelor se rup şi se despică,în timp ce tulpinile fragede (tuberoze,crini,orhidee) se taie oblic. Frunzele din partea de jos a codiţei se îndepărtează,pentru a preveni putrezirea lor.

Alte soluţii salvatoare

Gerberele sau gladiolele pe care tocmai le-ai primit s-au pleoştit din cauza căldurii? Prepară o soluţie de  revigorare dintr-un litru de apă,două linguri de suc de lămâie,o lingură de zahăr şi o jumătate de aspirină pisată. 

Pune-o în vază şi aşteaptă rezultatele. În maximum o oră,florile vor reveni la viaţă. Un alt truc pentru revitalizarea florilor este înmuierea codiţelor într-un pahar cu votcă sau cu gin timp de 10 secunde.

O măsură de «urgenţă»

Dacă florile s-au înmuiat din cauza căldurii sau a diferenţelor de temperatură,nu te îngrijora! Le poţi pune codiţele în apă clocotită timp de 30 de secunde.

În cazul crinilor sau al gladiolelor,poţi adăuga o lingură de oţet alb în apa din vază,iar în cazul trandafirilor,câteva picături de clor de rufe (previne formarea mucegaiului în apă şi pe pereţii glastrei).

Garoafele şi trandafirii devin mai rezistenţi dacă tijele lor sunt puse în ulei de mentă.

Mai multe