Trucuri inspirate pentru o cameră de zi perfectă

9 noiembrie 2020   Casă și Grădină

Este esenţial să amenajezi şi să proiectezi camera de zi astfel încât să fie un loc funcţional pentru toţi cei din casă. Livingul este camera socială din locuinţă şi trebuie să fie confortabilă, caldă, prietenoasă, adaptabilă şi multifuncţională.

Dacă toate acestea par complicate, ia în calcul câteva sfaturi şi idei de amenajare utile pentru orice cameră de zi.

Mobilier proporţional

Marele secret al unei camere de zi elegante şi confortabile este să nu o aglomerezi inutil şi să ţii mereu cont de proporţiile corecte dintre spaţiul pe care îl ai la dispoziţie şi fiecare piesă de mobila living. O canapea supradimensionată într-o sufragerie nu foarte mare va bloca spaţiul şi va crea o atmosferă aglomerată şi neplăcută. O canapea mică de două locuri, eventual extensibilă, pentru a folosi rolul multifuncţional al camerei, la care adaugi fotolii moderne, cu picioare, pentru fluiditate, reprezintă o soluţie infinit mai bună din punct de vedere estetic.

Toate piesele de mobilier trebuie să fie proporţionale cu volumul camerei, dar şi între ele. Alege modele cu colţurile rotunjite, piese suple solitare şi înalte care se pot poziţiona izolat pentru a da amplitudine vizuală. Nu ezita să combini piesele de mobilier, chiar dacă aparent au stiluri diferite. Este deseori o soluţie mai bună decât să umpli camera cu piese de mobilier din aceeaşi gamă.

Stabileşte zone pentru a face camera utilă tuturor. O zonă de conversaţie şi relaxare care să includă şi partea tehnică, o zonă de depozitare şi una de lucru. Aceasta din urmă poate să fie locul de luat masa care, în funcţie de necesităţi, devine biroul copiilor, loc de joacă sau spaţiul destinat muncii de acasă.

Covorul din camera de zi, o mare provocare

Există câteva reguli care rezolvă dilemele legate de alegerea unui covor perfect pentru living.  Cel mai important aspect este dimensiunea. Atunci când un covor este prea mic, acesta poate face camera să pară neunitară şi neprietenoasă. Alege un covor a cărui dimensiune să lase liber un spaţiu de cel puţin 25 de centimetri şi cel mult 50 între perete şi marginea acestuia. Cu cât podelele sunt mai frumoase, cu atât ele trebuie mai mult expuse.

Poţi aşeza pe jos o mochetă, dar aceasta va trebui să fie, obligatoriu, din perete în perete şi într-o nunaţă cât mai caldă, de preferat uni. Nu este deloc nepotrivit ca peste mochetă, pentru a delimita zonele din cameră, să pui covoare mici, neapărat identice ca dimensiune, formă şi model. Camera va fi foarte primitoare.

În camerele mici, alege covoare în aceeaşi nuanţă cu podelele, uni sau cu modele geometrice simple. Covoarele cu dungi egale sunt o alegere extrem de bună şi trebuie aşezate cu liniile perpendicular pe peretele mai lung al camerei, pentru a mări vizual spaţiul.

Nu lăsa pereţii goi

Indiferent cât de elegantă va fi mobila din living, indiferent cât de atentă eşti la detalii, dacă pereţii sunt goi, camera va fi neterminată. Cel mai bun lucru de făcut este să îţi urmezi instinctele atunci când vine vorba despre ceea ce vei pune pe pereţii din living.

Secretul reuşitei stă în alegerea unor piese care să fie originale. Fie că este vorba despre fotografii de autor, postere cu valoare sau picturi, ori crochiuri de autor, evită în mod categoric imitaţiile ieftine şi ofertele de duzină. Poţi găsi variante extrem de accesibile ale unor pictori tineri, la preţuri mai mult decât modice. În plus, în timp, acestea pot deveni adevărate comori.

O galerie de fotografii de familie, aşezate simetric, dar şi o tapiserie pot fi variante de luat în calcul. Prima este o soluţie pentru un decor modern, a doua este perfectă pentru o amenajare personală.

Iluminatul, un detaliu esenţial

În funcţie de modul în care este luminată, cu surse artificiale, camera de zi poate da ambianţa specială de care are nevoie această încăpere. Este important să incluzi cele trei surse principale de lumină: ambientală, pentru fiecare zonă a camerei şi de accent. Sursele de lumină trebuie amplasate la diferite niveluri. Ideal este să fie pe trei planuri: în tavan, la nivelul ochilor şi cât mai jos, la nivelul podelelor.

Ia în considerare candelabrele, corpurile de iluminat încastrate, lămpile de masă şi de podea şi aplicele de perete. Un candelabru vintage se va potrivi perfect în orice decor. Lămpile cu abajururi metalice dau eleganţă, iar cele contemporane au un aer intim şi prietenos.

Renunţă la simetrie

Simetria în amenajările interioare este varianta comodă de design interior. Replica, mai dificilă, dar mult mai plăcută, este asimetria. Cum realizezi o amenajare asimetrică? Renunţând la combinaţia clasică de două fotolii şi o canapea şi alegând modele de canapele de colţ, fotolii cu forme şi tapiţerie diferită, corpuri de mobilier asimetrice şi asociate inspirat, în funcţie de utilitatea lor, respectând, evident, regula proporţiilor.

În loc de final, un sfat în plus. Nu-ţi fie teamă să te inspiri, să răsfoieşti reviste cu amenajări interioare. Alege mai multe variante, analizează-le atât estetic, cât şi funcţional, în raport cu nevoile reale ale familiei, înainte de a lua o decizie. Cu siguranţă, rezultatul va fi perfect!

Sursă foto: unsplash.com

Mai multe