Urechiaţi şi haioşi
Atunci când te gândeşti la unele dintre cele mai adorabile şi mai fricoase animăluţe, automat îţi vin imediat în minte urechile lungi, blana moale, agilitatea cu care se deplasează şi marea lor pasiune pentru morcovi.
Motiv de bucurie în perioada Paştelui pentru mulţi copii,iepurii sunt consideraţianimalelecare se sperie cel mai uşor. Au un simţ deosebit în detectarea oricărei mişcări şi pot şti ce se petrece în spatele lor fără a întoarce capul,datorită auzului fin.
Berbecul olandez,mic şi prietenos
Iepurele din rasa aceasta este uşor de recunoscut,datorită aspectului haios şi înduioşător. Urechile lungi şi blegi îi atârnă pe lângă corp,blăniţa e scurtă şi mătăsoasă e numai bună de mângâiat. Cu o greutate de aproximativ 1,5 kg,este cel mai mic iepure de companie. E foarte prietenos şi uşor de dresat,de aceea poate fi alegerea perfectă pentru un animal de companie.
Hermelin,cu urechile scurte
Originar din Anglia,iepurele Hermelin a fost expus pentru prima oară la o expoziţie în 1884. Indivizii au talie mică,urechile foarte scurte,iar greutatea variază între 1,1 şi 1,5 kg. Blana este de culoare albă,iar ochii sunt albaştri sau roşii. Urechiatul pare o jucărie de pluş!
Cap de leu,dornic de afecţiune
Este una dintre cele mai apreciate rase de iepuri de casă:se distinge prin gulerul cu blăniţă deasă,zburlit ca o coamă. Rasa a fost creată relativ recent şi este considerată nobilă. Iepurele cap de leu are blana mătasoasă şi lungă,ajungând chiar şi la 9 cm. Este un animăluţ drăgălaş,inteligent,ascultător,foarte iubitor şi dornic de afecţiune.
Citeste şi:Specii de animale ce formează cupluri pe viaţă
Albastru vienez,aristocratul
Albastrul vienez este o rasă rară,creată în Austria. A fost obţinut prin încrucişarea masculilor de culoare neagră din rasa Uriaşul Belgian cu femelele locale de culoare albastră. A fost adus şi la noi în ţară,în secolul al XIX-lea. E de mărime medie,cu un trunchi puternic,subţire şi alungit,cu o greutate de 3,5-4,5kg. Ochii au culoarea albastru-cenuşiu,la fel şi blăniţa – ceea ce-i conferă un aer aeristocratic.
Fluturele german,cu model pestriţ
Cunoscut şi sub numele de Pestriţ german,face parte dintr-una din cele neobişnuite rase,datorită imprimeului neobişnuit de pe blăniţă. Numele îi vine de la petele de pe corp,care aduc cu conturul desfăşurat al aripilor de fluture. Are talie medie şi cântăreşte în jur de 4-4,5 kg. Îşi are originile în Anglia şi a fost răspândit pe scară largă datorită coloritului său original.
Iepurele de Angora,moale şi pufos
Numit şi iepurele pufos,este cea mai populară rasă de iepuri. Are o greutate de aproximativ 4 kg şi o blăniţă foarte lungă şi deasă. Pentru că izolează termic de 10 ori mai mult decât blana de oaie,blana iepurelui de angora este foarte căutată.
Ştiai că...
...iepurii au dinţii care cresc continuu? Aceste mamifere trebuie să roadă permanent,pentru a-i toci.
Colţul plantelor
Floarea Paştelui,crescută din lacrimi
Numită şi Lacrima Maicii Domnului sau anemonă,este una dintre cele mai des folosite plante în decorarea grădinilor. Se spune că florile de anemone au apărut din lacrimile pe care le-a vărsat Fecioara Maria la picioarele Fiului său răstignit. Are un pigment foarte puternic,de aceea femeile de la ţară o foloseau pentru vopsitul ouălor,punând în vasul cu apă fiartă petale de diferite culori. Conform tradiţiei populare,Floarea Paştelui are puteri miraculoase şi se crede că ar proteja de spiritele rele. Ca să înflorească,trebuie să fie plantată în locuri însorite.