Vieţuitoare cu ţepi

29 ianuarie 2017   Casă și Grădină

Mici sau mari, de apă sau de uscat, există în lume câteva vieţuitoare care deţin unele dintre cele mai puternice „arme“: ţepii. Cu aceştia se apără de duşmani şi capătă forme impresionante.

Ariciul

În toată lumea se găsesc 17 specii de arici. La noi în ţară îşi duce traiul ariciul cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Erinaceus roumanicus. Are botul de culoare închisă,capul mic şi rotund,ochii negri şi o pată albă pe piept. Poate să atingă la maturitate lungimea de 25-30 cm. Iese la plimbare seara ori imediat după ploaie,moment în care îşi caută hrană. Are un meniu variat,de la insecte şi râme până la puii păsărilor,dar iubeşte să mănânce şi ciuperci,fructe de pădure şi iarbă proaspătă. Îşi căptuşeşte culcuşul cu frunze uscate de pe câmpii,dealuri şi păduri. În natură,trăieşte în jur de 4-7 ani. În captivitate,durata lui de viaţă poate să ajungă până la 10-16 ani.

Când se simt ameninţaţi,micile animăluţe îşi scot la „luptă“ ţepii. Aceştia nu sunt decât fire de păr rigide,care se găsesc pe spate,gât şi ceafă,burta având-o moale. Un arici are,în medie,în jur de 5.000-6.000 de astfel de spini neveninoşi. Micul animal este capabil să se ghemuiască foarte mult când se află în primejdie,adoptând forma unei sfere,cu ţepii spre exterior.

Porcul spinos

Are ţepii foarte lungi,ce acoperă o mare parte din corp,cu excepţia feţei şi a unei părţi din coadă. Poate fi întâlnit în special în Africa,dar şi în India,Italia şi Grecia. Porcul spinos trăieşte în singurătate şi-i place să-şi caute de mâncare la lăsarea serii. Printre delicatesele cu care se hrăneşte se numără scaieţii,scorţa de copac şi frunzele. Se adăposteşte de iarnă în vizuini şi are un simţ de conservare foarte dezvolat. Aşa se face că,în zilele foarte geroase,porcii spinoşi se grupează,pentru a se încălzi unul de celălalt.

Ştiai că...

.... pe vremuri,americanii obişnuiau să folosească ţepii de la porcul spinos pentru a-şi decora hainele şi încălţămintea? În plus,animalul era considerat o importantă sursă de hrană.

Echidna

Este un mamifer asemănător la înfăţişare cu ariciul. Are corpul acoperit în totalitate de ţepi ascuţiţi (în jur de 5.000),a căror lungime nu depăşesc 5 cm. Când este în pericol ori este deranjat când mănâncă,se îngroapă în sol,spinii săi rămânând la suprafaţă. Poate să stea în această poziţie până când se simte din nou în siguranţă. Pielea acestui animal este foarte elastică,astfel încât mica vieţuitoare poate lua forma unei mingi.

Ariciul roşu de mare

Trăieşte în apele de mici adâncimi care scaldă ţărmurile Canadei,Californei şi Alaskăi. Are corpul sferic,cu diametrul de 19 cm. Este complet acoperit de ţepi tăioşi,care pot creşte de la 8 până la 19 cm în înălţime. Se prinde de pietre cu ajutorul picioarelor scurte şi tubulare care se găsesc pe partea inferioară a corpului. Mănâncă alge şi plante marine şi poate trăi,în medie,30 de ani.

Peştele spinos

Aşa cum îi spune şi numele,acest animal maritim are ţepi pe părţile laterale ale corpului şi corpul alungit,cu doi ochi mari,proeminenţi. Poate să măsoare 40 cm lungime. Când se află în pericol,datorită stomacului elastic,ingeră cantităţi foarte mari de apă,luând forma unei sfere,greu de înghiţit de peştii răpitori.

Mai multe