Vine primăvara! Cum îţi pregăteşti grădina pentru o nouă recoltă?

16 martie 2022   Casă și Grădină

O recoltă bună nu se obţine decât cu pregătiri atente la început de primăvară, spun grădinarii, iar momentul ca ele să înceapă este tot mai aproape. Natura se trezeşte uşor, uşor după o iarnă lungă şi este mai pregătită ca niciodată să dea viaţă. Numai că, nu poate face totul de una singură. Nu atunci când vine vorba de gradină. Aici intervii tu.

Cum faci asta, vei vedea în rândurile următoare, căci articolul te îndrumă să faci primii paşi în pregătirea pământului pentru o nouă etapă.

Iată cum să pregăteşti grădina pentru primăvară!

Curăţenia generală

Aspectul grădinii tale din primăvară nu mai este acelaşi cu cel de acum două anotimpuri. Vânturile de toamnă au venit cu tot felul de deşeuri, frunzele căzute din copaci sunt împrăştiate peste tot, rădăcini şi tulpini uscate trosnesc sub picioare, iar buruienile fără niciun folos sunt deja mai mari decât ar trebui. Straturile de pământ trebuie să rămână cât mai curate, aşa că este momentul să acţionezi! Strânge deşeurile separat pentru reciclare, adună cu o greblă frunzele şi tulpinile uscate, iar pentru rădăcini şi buruieni ajută-te de o motocoasă. Pe Hornbach.ro găseşti o gamă variată de motocoase, potrivite atât pentru terenuri mai dure, cu vegetaţie mai groasă, cât şi pentru spaţii verzi, cu gazon, unde este necesară o îngrijire mai delicată. Munca în grădină cu o motocoasă va fi deja o plăcere şi nu o necesitate! 

Fertilizarea pământului

Odată ce ai terminat curăţenia, trebuie să te asiguri că pământul este afânat, nivelat şi "hrănit" cu îngrăşământ natural. Specialiştii în agronomie sunt de părere că fertilizarea de primăvară este mai eficientă dacă este făcută cât mai târziu, undeva prin luna mai, pentru a asigura necesarul de nutrienţi pe timp de vară, atunci când ritmul de creştere al plantelor încetineşte. Pot fi folosite resturi vegetale fermentate sau gunoi de grajd, bogate în nutrienţi esenţiali pentru dezvoltarea plantelor. Fertilizarea se face, în mod ideal, cu câteva săptămâni înainte ca seminţele să ajungă în sol. În tot acest timp, substanţele nutritive îl pregătesc pentru a fi o "gazdă" bună. În cazul pomilor fructiferi, materialul fertil se aplică la rădăcină, imediat după ce pământul din jur a fost săpat. 

Examinarea seminţelor

Orice grădinar iscusit are în minte întregul plan al grădinii. Ştie dinainte unde vor fi plantate roşiile, unde vor creşte castraveţii, care este locul vinetelor şi unde este cel mai potrivit să pună ceapă. Tot el examinează seminţele şi răsadurile înainte să fie puse în sol. Examinarea este o etapă importantă în grădinărit, peste care nu se trece. De ce? Dacă se minimizează importanţa ei şi materialul de plantat prezintă anumite boli, recolta poate fi compromisă. Şi nu doar recolta are de suferit. Întreaga zonă poate fi infestată. Şansele ca viitoarea recoltă să aibă de suferit sunt cu mult mai puţine decât în cazul în care materialul ajunge direct bolnav în sol.

Ia toate aceste aspecte în considerare şi pregăteşte-te pentru primăvară. Grădina ta are nevoie de tine să crească frumos şi tu ai nevoie de ea să-ţi ofere tot ce-i mai bun. Aşadar, eşti pregătit de treabă?

Sursa foto: shutterstock.com

Mai multe