Vinzi sau închiriezi locuinţa? Ai nevoie de certificatul energetic!

16 august 2011   Casă și Grădină

Certificatul energetic va fi impus de anul viitor atât la renovări majore cât şi în anunţul de vânzare sau închiriere a unei locuinţe. Mai mult, constructorii de clădiri noi vor fi obligaţi să realizeze şi un studiu privind sistemele alternative de încălzire.

Conform unui proiect de ordonanţă al Guvernului,  preluat de Mediafax,începând cu anul viitor,vei fi  obligat să deţii certificatul de performanţă energetică  al clădirii sau locuinţei în cazul în care doreşti  s-o renovezi,s-o vinzi sau s-o închiriezi.

Ce înseamnă renovare majoră?

Prin renovarea majoră a clădirilor existente se înţelege acea lucrare efectuată la anvelopa clădirii şi/sau sistemele tehnice ale acesteia,pentru care costurile depăşesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii,exclusiv valoarea terenului pe care este situată aceasta. În cazul renovării majore a clădirilor proprietarii sau administratorii acestora vor putea monta sisteme alternative de producere a energiei,în măsura în care prin proiect se stabileşte că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic,funcţional şi economic.

Valabilitate pe 10 ani

Clădirea cu un consum de energie aproape zero va fi acel imobil cu o performanţă energetică foarte ridicată,la care necesarul de energie este aproape zero sau foarte scăzut şi acoperit,în cea mai mare măsură,cu energie din surse regenerabile.  Certificatul de performanţă energetică a clădirii va fi impus atât pentru clădirile care se construiesc,se vând sau se închiriază dar şi pentru cele care vor fi supuse renovăriloe majore. Acest certificat este valabil zece ani,cuprinde valoarea consumurilor CO2 care permit evaluarea performanţei energetice a clădirii.

Atenţie la clasa energetică

Contractele de vânzare-cumpărare,precum şi cele de închiriere încheiate fără respectarea acestei obligaţii vor fi considerate nule de drept. De asemenea,în anunţurile de vânzare sau închiriere a clădirilor sau unităţilor de clădire proprietarul,investitorul sau administratorul va fi obligat să prezinte şi informaţii specificate în certificat privind clasa energetică,consumul total specific de energie şi indicele de emisii echivalent CO2. În cazul în care aceste obligaţii nu sunt respectate de către proprietari,investitori sau administratori,aceştia vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.500-20.000 lei.

Citeşte mai multe pe click.ro

Mai multe