Ce boli ascund petele de pe piele. Învaţă să le recunoşti

24 aprilie 2019   Lifestyle

Pielea îţi poate oferi indicii importante despre starea de sănătate a celorlalte organe din organism. Tu trebuie doar să fii atentă la orice modificare apărută la nivelul epidermei, pentru că acestea pot fi semne ale unor probleme de sănătate. Învaţă să recunoşti bolile de piele.

Pete albe - vitiligo

Apariţia uneia sau mai multor pete albe, de dimensiuni diferite, pe anumite suprafeţe ale corpului poartă numele de vitiligo.

Zonele afectate cel mai des de depigmentare sunt cele expuse la soare: faţa, gâtul, buzele, mâinile şi picioarele. În afară de petele albe, mai poate apărea încărunţirea părului de pe scalp, dar şi a sprâncenelor, a genelor şi a bărbiei, în cazul bărbaţilor.

Cum te îngrijeşti când ai vitiligo

Pete roşiatice - pupura

Purpura este o afecţiune complexă, caracterizată prin apariţia pe piele a unor pete roşii, provocate de trecerea eritrocitelor în derm. Printre simptome se găsesc: sângerările dese din nas sau din gingii. Boală poate fi diagnosticată cu ajutorul analizelor de sânge, iar în funcţie de rezultat pacientul va fi tratat fie de medicul internist, fie de hematolog.

Purpura se poate manifestă la orice vârstă, copiii între 1-6 ani fiind cel mai adesea diagnosticaţi, apoi adulţii între 30-40 de ani. 

Pete albicioase pe piele – lichen scleros sau atrofic

Dacă sunt pete mici, lucioase, care apar, atât în zona organelor genitale, dar şi pe întregul corp, poate fi vorba de lichen scleros sau atrofic. Este o dermatoză inflamatorie cronică ce se manifestă la început prin leziuni cutanate mici, poligonale, care apoi se unesc în plăci. Cel mai adesea apar în zona genitală, pe spate şi pe umeri. Nu se ştie foarte bine care sunt cauzele acestei boli, dar poate fi vorba de factori autoimuni. Pentru a obţine un diagnostic precis, este nevoie de o biopsie a pielii.  

Pete maronii 

Hemocromatoza

Hemocromatoza sau este o boală care apare din cauza acumulării fierului în organismul uman. Fiziologic, organismul reţine şi depozitează o cantitate mică de fier în măduva osoasă, ficat, rinichi şi inima, dar acumularea în exces determina afectarea acestor organe.

Petele de ficat, aşa cum mai sunt denumite, apar de cele mai multe ori la vârstă de 40-60 de ani, fapt explicat prin acumularea lentă a fierului de-a lungul vieţii.

Melasma

Dacă ai pete maronii gri pe faţă, este posibil să suferi de melasmă, o hiperpigmentare a pielii. Se manifesta prin pete maronii pe piele, în special pe buza superioară, frunte, nas, pomeţi. Dar poţi să ai melasmă şi pe umeri, piept sau antebraţe.

Cauza nu se ştie foarte clar, însă melasma are legătură cu melanocitele, adică celulele care produc melanină şi dau culoare pielii. Pete maronii specifice melasmei pot să apară în timpul sarcinii sau când iei contraceptive.

Pete rotunde - pitiriazis

Pitiriazisul se manifestă sub formă unor pete rotund-ovalare. Culoarea acestora variază, de la tonuri mai deschise decât pielea la roz, bej sau maro. Este o afecţiune cauzată de o ciupercă care determina leziuni superficiale la nivelul pielii, în special în zona trunchiului şi a umerilor. 

Nu o întâlnim la copii, ci după pubertate, când apare secreţia de sebum pe piele. Este rară după vârstă de 65 de ani.

Surse: unica.ro, sfatulmedicului.ro

Mai multe