Ce bucurii îţi oferă „peştişorul de aur“ din acvariu

19 iulie 2020   Lifestyle

La soare te poţi uita, dar la el ba! Peştişorul auriu, numit şi carasul ornamental sau Goldfish, este un prieten perfect atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Deloc greu de întreţinut, tăcut şi inteligent, peştişorul auriu îţi poate deveni un adevărat prieten.

Ştiai că a avea un peştişor ca animal de companie poate să-ţi aducă beneficii atât în plan emoţional, cât şi fizic? Conform unui studiu, publicat de o echipă de specialişti în psihologie, ştiinţă şi medicină veterinară, atunci când te uiţi la un peştişor în acvariu, devii mult mai relaxat şi mai destins. Cum interacţiunea cu peştişorul nu este una fizică, relaţia dintre tine şi micul necuvântător presupune mai puţine riscuri, astfel că nu se va lăsa cu „muşcături“ sau cu „zgârieturi“.  

Niciun acvariu fără peştişorul auriu  

Carasul ornamental îşi are originile în China şi a fost introdus prima dată în ţinutul englezilor, în secolul al XVIII-lea. De atunci, acest tip de peşte a câştigat rapid în popularitate, fiind iubit atât de copii, cât şi de adulţii de toate vârstele! Un mit destul de răspândit spune că acest peştişor auriu nu ar creşte mai mare şi nu ar supravieţui mai mult de câţiva ani. Realitatea arată că această specie poate avea până la 40 cm şi poate trăi chiar şi 25 de ani!  

Peştii sunt fiinţe inteligente  

Da, este adevărat. Aceste vertebrate au abilitatea de a se recunoaşte pe ele însele şi pe ceilalţi, dar şi de a capta informaţia prin organul lor auditiv. Trăiesc în comunităţi sociale şi pot „învăţa“ de la ceilalţi peşti. De altfel, peştii sunt capabili să memoreze interacţiunea socială cu alţii ca ei şi îşi pot arăta afecţiunea, atingându-se unii de ceilalţi.  

Pot să simtă... durerea 

Sistemul nervos complex cu care sunt dotaţi îi determină pe micii necuvântători să reacţioneze la stimulii dureroşi. Atunci când peştii simt durere, ritmul respiraţiei lor creşte, muşchii încep să se contracte, iar mecanismul lor de apărare îi determină să scape, să se îndepărteze. Din punct de vedere anatomic, fiziologic şi biologic, atunci când simt durerea, sistemul nervos al peştilor este similar cu cel al mamiferelor. Ultimele cercetări au demonstrat că peştii experimentează durerea în mod diferit faţă de oameni. Cu alte cuvinte, aceştia sunt mai sensibili la presiune, iar mânuirea lor îi poate face să sufere.  

Sunt prietenii tăcuţi 

Pisicile şi câinii sunt printre cele mai îndrăgite animale de companie, însă pot face mult zgomot, mai ales în momentele în care ai nevoie cu adevărat de linişte. Spre deosebire de alte animale de companie, peştii sunt prietenii tăcuţi, care îţi diminuează stresul doar privindu-le „dansul“ şi plimbările în acvariu.  

Ce pot învăţa copiii de la ei 

Cine a spus că peştele nu poate oferi lecţii de viaţă copiilor? Cei mici care aleg să aibă peştişori ca prieteni necuvântători pot învăţa ce este responsabilitatea şi cum să fie atenţi la nevoile celor din jur, oricât de „mici“ ar fi. Peştele, ca animal de companie, nu este pretenţios, iar acest lucru îi poate face pe copii să fie mai implicaţi atunci când, de exemplu, îi dau să mănânce. Deşi este un subiect delicat, moartea unui peştişor le poate arăta copiilor că acest lucru face parte din ciclul vieţii.  

Pentru ce acvariu optezi 

Nu este recomandat să ai un acvariu de tip bol, ci unul dreptunghiular, pentru că peştişorul auriu are nevoie de spaţiu, mai ales că va creşte ca mărime. În plus, un acvariu dreptunghiular este mai încăpător, aşa că poţi monta filtru pentru oxigen, vital pentru peşti. În caz că nu ştiai, Goldfish este un peşte de apă rece, care are nevoie de o temperatură cuprinsă între 10 şi 21 de grade Celsius, aşa că nu este voie de un încălzitor de acvariu.  

Cât despre luminozitate, pentru peşti, inclusiv pentru cel auriu, se recomandă iluminarea artificială. Aceasta le asigură un tipar normal de zi şi de noapte. Cu alte cuvinte, este suficient un ciclu între opt şi 10 ore luminoase pe zi, cu stingerea iluminatului artificial noaptea. De altfel, poţi ţine un peştişor auriu fie în pereche, fie într-un grup de peşti.  

Cum îl hrăneşti  

Este recomandat să hrăneşti un peştişor atât cât poate să mănânce între două şi cinci minute, deoarece mâncarea rămasă nu va face decât să polueze apa din acvariu. Dacă nu eşti sigur de cantitate, începe puţin câte puţin, crescând treptat porţia dacă mai este nevoie. Poţi hrăni Goldfish cu lăptucă, spanac şi plante acvatice tocate mărunt. 

FOTO Shutterstock.com 

Mai multe