Ce este cervicita şi cum o tratezi

8 mai 2019   Lifestyle

Inflamaţia colului uterin, cunoscută sub numele de cervicită, este una dintre cele mai întâlnite patologii din sfera ginecologică. Şi cum inflamarea colului este însoţită şi de cea a vaginului, multe diagnostice poartă numele de colpită, ce descrie inflamaţia cervico-vaginală.

Despre acest diagnostic foarte des întâlnit, despre simptomele cervicitei şi cauzele apariţiei acesteia, dar şi despre complicaţiile la care aceasta poate duce dacă nu este descoperită la timp şi tratată corespunzător, cu dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate.

Citeşte şi: Când este îngrijorătoare rana pe col

Cervicita reprezintă inflamaţia colului uterin şi, din păcate, simptomele pot să lipsească. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care această afecţiune este foarte des întâlnită. Ce mai frecvent, cervicita poate fi determinată de infecţiile cu Chlamydia trachomatis, Tricomonas vaginalis, Neisseria gonorrheae (gonococul), Herpex simplex, virusul papilloma uman (HPV), ne-a spus dr. Vythoulkas. Este o afecţiune ce poate evolua foarte lent, în ani de zile, timp în care singurul simptom poate fi o scurgere vaginală, nu întotdeauna abundentă, leucoree ce poate fi ignorată de către femeie. Astfel că, în funcţie de evoluţia acesteia, cervicita poate fi acută sau cronică. Un alt sinonim pentru această ultimă afecţiune, este ”rana pe col”.

Traumatismele obstetricale, printre cauzele cervicitei

Printre cei mai importanţi factori de risc în declanşarea cervicitelor se numără traumatismele obstetricale, cum este ruptura colului în timpul naşterii, folosirea exagerată sau a unor produse improprii de igienă intimă (tampoanele interne), folosirea unui dispozitiv intrauterin, cum este steriletul, unele traumatisme apărute în timpul contactelor sexuale. De asemenea, anumite manevre locale, cum sunt chiuretajul sau intervenţia numită histeroscopie, se pot număra printre factorii declanşatori ai acestui diagnostic.

Află AICI care sunt investigaţiile medicale necesare

Durerile în zona lombară, unul dintre semnale

Aşa cum spuneam, prezenţa leucoreei se numără printre puţinele simptome evidente ale cervicitei, a continuat dr. Vythoulkas. Prezenţa afecţiunii nu determină apariţia febrei ori a tulburărilor menstruale sau a durerilor. Foarte rar, în asociere cu alte afecţiuni, pot apărea dureri în zona lombară, durere la contact sexual, menstruaţii abundente. Inflamaţia colului, pe termen lung, determină însă şi modificarea mucusului cervical, fapt care împiedică ascensiunea spermatozoizilor către „întâlnirea” cu ovulele fecundate, ceea ce duce la infertilitate.

Testele prin care se pune diagnosticul de cervicită

Cele mai folosite metode de investigare a colului uterin sunt examenul clinic şi al secreţiilor din col şi vagin. Poate fi descoperită şi în urma colposcopiei, a testului Babeş Papanicolau sau a unei biopsii pentru o altă afecţiune ginecologică. Tratamentul, atunci când afecţiunea are o cauză infecţioasă, constă în administrarea de antibiotice, cel mai des recomandate fiind cele sub formă de supozitoare. Dacă acestea nu dau rezultate, ca metodă de tratament se foloseşte metoda de cauterizare, fie prin electrocoagulare, fie prin crioterapie sau laser.

Sursă imagine: Sovets.net

Mai multe