Ce înseamnă uter retrovers şi ce implicaţii are în sarcină?

29 mai 2020   Lifestyle

Uterul retrovers nu este o boală, ci este, pur şi simplu, o poziţie diferită de cea normală, acesta fiind orientat spre posterior. De cele mai multe ori cauza este congenitală. Aproximativ o treime din femei au uterul retrovers.

În mod normal, uterul se află în poziţie anteversă. Însă o trime din femei au uterul retrovers fără să genereze vreun simptom. Acest lucru este, de regulă, descoperit la un control de rutină la medical specialist ginecolog, prin intermediul unei ecografii intravaginale, explică medicul specialist în obstetrică-ginecologie, Dr. Andreas Vythoulkas.

Deşi de cele mai multe ori cauza este congenitală, pot exista şi alte cauze, cum ar fi o sarcină în timpul căreia ligamentele nu au mai putut să susţină uterul, un fibrom uterin mare, diverse intervenţii chirurgicale sau endometrioza.

Ce simptome are uterul retrovers?

Uterul retrovers nu numai că nu dă niciun fel de simptome, dar, în cele mai multe cazuri, nu are niciun fel de implicaţii medicale. Este posibil, însă, ca aceste femei să aibă dureri menstruale mai puternice. De asemenea, ele pot acuza dureri lombare mai puternice în timpul sarcinii. Însă uterul retrovers nu înseamnă infertilitate şi, de cele mai multe ori, acesta îşi ia poziţia anteversă în timpul sarcinii.

Mai multe