Ce se întâmplă în organismul nostru dacă bem prea multă apă
Auzim zilnic cât de importantă este hidratarea. Fără îndoială, este unul dintre procesele prin care organismul uman funcţionează. Dar oare este posibil să atingi pragul de sus şi chiar să bei prea multă apă? Adevărul este că există o anume cantitate de apă pe care organismul o poate procesa într-o perioadă de timp, iar consumul în exces poate dăuna.
Corpul uman este apă în proporţie de 60-70 %, iar acest lichid susţine toate procesele bio-chimice şi ajută la termoreglarea organismului. Lipsa apei duce la deshidratare care, în funcţie de gradul său, poate da diverse simptome: senzaţie de foame, ameţeli, gură uscată, oboseală, migrene, iar în cazurile severe poate fi chiar fatală.
Cu toate acestea, regula celor 2 litri de apă băuţi zilnic nu se aplică tuturor. Fiecare trebuie să se hidrateze atât cât să se simtă bine. Fiecare este unic, aşa că trebuie să-şi asculte corpul şi să-i ofere ceea ce îi cere. Pentru că, deşi este vitală, prea multă apă nu e bună.
Unele persoane, în special cele care practică sporturi de anduranţă, sunt în pericol să consume excesiv, în efortul de a evita deshidratarea. Unele afecţiuni, de asemenea, te pot determina să bei prea multă apă. Persoanele cu probleme renale, insuficienţă cardiacă, boli hepatice sau diabet nu pot procesa o cantitate în exces. De asemenea, unele medicamente pot creşte setea.
Care sunt simptomele hidratării în exces?
Simptomele unei suprahidratări uşoare includ dureri de cap, greaţă sau vărsături sau chiar o stare de confuzie. Prea multă apă diluează cantitatea de sare şi electroliţi din organism, iar acest lucru duce la dezechilibre. În cazuri extreme, unii oameni pot dezvolta hiponatremie. În acest caz, simptomele includ slăbiciune musculară, crampe, spasme, convulsii sau pierderea cunoştinţei şi comă.
Pentru a inversa suprahidratarea, se pot administra electroliţi şi sodiu. În majoritatea cazurilor, însă, prevenţia este cheia. Apa nu trebuie băută atunci când îţi aduci aminte, mai ales dacă încerci să compensezi seara pentru tot restul zilei. Apa trebuie băută la temperatura camerei, nu foarte rece, în cantităţi mici şi pe parcursul întregii zile. De asemenea, apa se bea între mese, nu în timpul mesei, pentru că ea diluează sucurile gastrice şi încetineşte, astfel, digestia.
FOTO Shutterstock