Ce simptome arată că ai putea avea lipsă de magneziu. Află de ce este important acest mineral!

18 iunie 2020   Lifestyle

Magneziul are roluri complexe în organism, acest mineral fiind implicat, printre altele, în îmbunătăţirea digestiei şi în menţinerea echilibrului nervos şi muscular.

Magneziul este prezent în aproape toate celulele organismului, participând, printre altele, la numeroase reacţii enzimatice. Corpul uman conţine în jur de 25 g din acest mineral, 60% din el fiind stocat în oase, ajutând la menţinerea structurii acestora. Un sfert este folosit de muşchi, iar restul magneziului este repartizat la creier, inimă, ficat şi rinichi.

Acest mineral favorizează absorbţia calciului, contribuind la menţinerea şi consolidarea oaselor şi dinţilor, este implicat în relaxarea musculară, previne şi combate stresul, crampele, oboseala, insomniile, susţine sistemul imunitar şi normalizează ritmul cardiac. Totodată, reglează tranzitul intestinal, are rol antialergic şi antiinflamator şi participă la sinteza proteinelor şi la producerea de energie.

Necesarul zilnic de magneziu este de 360 mg (femei) şi 400 – 420 mg (bărbaţi). Sportivii au nevoie zilnic de 450-600 mg de magneziu.

Cum se manifestă carenţa

Ai putea avea lipsă de magneziu dacă ai frecvent stări de oboseală (chiar dacă te odihneşti suficient) sau de anxietare ori depresie, nervozitate, dureri de cap. Crampele musculare, palpitaţiile, dificultăţile de respiraţie, tensiunea arterială crescută, greaţă, lipsa poftei de mâncare, tulburările digestive (constipaţie, diaree) sunt alte simptome care ar putea fi puse pe seama lipsei de magneziu.

Studiile au arătat o legătură între aportul insuficient de magneziu şi probleme psihiatrice şi diabet zaharat de tip 2.

Persoanele stresate, cele care consumă alcool în exces, cele cu afecţiuni renale sau hepatice, diabeticii şi fumătorii au riscuri mai mari de a se confrunta cu lipsă de magneziu.

TOP alimente bogate în magneziu

  • Spanac (1 cană): 157 mg
  • Seminţe de dovleac (100 g): 262 mg
  • Iaurt (1 cană): 50 mg
  • Migdale (1 cană): 80 mg
  • Fasole neagră (1/2 cană): 60 mg
  • Avocado (1 fruct mediu): 58 mg
  • Smochine (1/2 cană): 50 mg
  • Ciocolată neagră (1 pătrăţel): 95 mg
  • Banană (medie): 32 mg

Citeşte şi: Cum îţi dai seama că ai putea avea sarcină extrauterină - semne care trebuie să te trimită la medic

Mai multe